Stamenković: Kurs ide do 117 RSD

Domaća valuta mogla bi ojačati na 105 dinara za evro, ali u tom slučaju treba očekivati dodatno smanjenje deviznih rezervi, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

14:10

Default images

Za odbranu kursa dinara na tom nivou devizne rezerve Srbije mogle bi da budu smanjene za oko milijardu evra, rekao je Stamenković na predstavljanju najnovijeg broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Prema mišljenju Stamenkovića, kurs domaće valute do kraja ove godine ne bi trebalo da pređe nivo od 117 dinara za evro pod uslovom da direktne strane investicije u Srbiju budu najmanje 1,5 milijardi evra, a trgovinski deficit ne premaši 14,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda. Narodna banka Srbije, smatra Stamenković, vodi ispravnu politiku odbrane stabilnosti kursa, ali dodatni rizik predstavlja zamrzavanje aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ekonomista Boško Živković upozorio je na opasnost smanjenja kreditne izloženosti banaka sa većinskim stranim kapitalom koje posluju u jugoistočnoj Evropi, zbog toga što je Evropski savet dao rok bankama u EU da do 30. juna ove godine uvećaju kapitalnu adekvatnost na devet odsto.

Opasnost se, rekao je Živković, krije u tome što će filijale tih banaka iz zemalja EU, koje posluju u Srbiji, smanjiti kreditnu izloženost, a manja ponuda deviza na tržištu mogla bi da predstavlja dodatni pritisak na kurs dinara.

Posebno brine odluka monetarnih vlasti Austrije da smanje nivo aktivnosti u jugoistočnoj Evropi, a deo problema predstavlja i situacija u Grčkoj čije filijale banaka takođe posluju u Srbiji, rekao je Živković.

Ekonomista Miladin Kovačević izrazio je očekivanje da će inflacija do kraja aprila biti na nivou oko 2,1 odsto, u odnosu na početak godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: