Mrkonjić: Radimo, nije "aprililili"

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić kaže da se, osim obilaznice oko Beograda, izvode radovi i na drugim delovima Koridora 10 u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.03.2012.

17:09

Default images

On je najavio da će 8. marta biti potpisan ugovor sa grčkom firmom Terna za izgradnju novih 40 kilometara autoputa na jugu zemlje.

Reč je o deonicama od Grabovnice kod Leskovca do Grdelice i od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, a radovi bi trebalo da počnu do polovine aprila ili do maja, rekao je Mrkonjić.

Na istočnom kraku Koridora 10 prema Dimitrovgradu, na delu od Proseka kod Niša do Crvene Reke, sve pripreme su završene i radovi kreću 1. aprila, rekao je ministar i dodao da nije reč o prvoaprilskoj šali "Apri-li-li-li".

Privrednici iz Azerbejdžana su, prema njegovim rečima, već razgovarali sa našim graditeljima da do kraja aprila počne izgradnja autoputa od Ljiga do Preljine u dužini oko 40 kilometara, na Koridoru 11.

On je podsetio da je Azerbejdžan odobrio Srbiji za taj projekat kredit od 300 miliona evra, na kome treba da rade zajedno sa našim firmama.

Nova industrijska zona od Batajnice do Dobanovaca

Završetkom obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, biće stvoreni uslovi da se u tom delu grada formira nova industrijska zona, u koju će moći da dođe veliki broj investitora, kažu Mrkonjić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Oni su ponovili da će obilaznica od Batajnice do Kružnog puta biti završena do maja, čime će teški saobraćaj biti izmešten iz centra Beograda.

Mrkonjić je istakao da je obilaznica oko Beograda jedan od najvažnijih delova Koridora 10 i da na izgradnji petlje Batajnica, koja je za graditelje veoma zahtevna, nema nijedne strane firme.

Petlja Batajnica je jedan od najtežih objekata na obilaznici, s obzirom na to da se grade dve mostovske konstrukcije dugačke po kilometar i po, rekao je Antić i pohvalio radnike koji u velikom broju rade i nedeljom.

Izgradnjom obilaznice, prema njegovim rečima, moći će da se formira moderna industrijska zona, u kojoj će moći da se otvori veliki broj fabrika i novih radnih mesta.

"Razvoj infrastrukture je velika šansa za Beograd i srpsku privredu", istakao je Antić, dodajući da gradnja celog poteza obilaznice od Batajnice do Dobanovaca, u punom profilu, košta između 65 i 70 miliona evra, kao i da će ta investicija moći da se vrati u narednih nekoliko godina.

Antić je kazao da će Batajnička petlja biti važna i za novi most od Zemuna do Borče koji će, prema njegovim rečima, biti pušten u saobraćaj 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: