Mrkonjić: Sa Rusima nema ideologije

Protokol o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu biti potpisan tokom naredne nedelje, kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.03.2012.

16:45

Default images

Ministar infrastrukture i energetike kaže da se posle toga očekuje i početak realizacije prvog projekta u okviru aranžmana sa Rusima, za modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva.

"Sada se dogovaramo o procentu učešća ruskih firmi, ali će naša i ruska preduzeća sigurno učestvovati pola - pola", rekao je Mrkonjić. On je naveo da će polovina sredstva iz kredita biti u ruskoj opremi, kao što su šine koje mi nemamo.

"To je dobra varijanta i zato smo se opredelili za posao sa Rusima, tu nema nikakve ideologije - kada Vlada Srbije radi nema ideologije već se samo gledaju međusobni interesi i to je tako i do sada bilo", rekao je Mrkonjić.

U Moskvi su 29. februara završeni razgovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu, u kojima je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević. On je ranije izjavio da su pregovori završeni, ali da se potpisivanje konačnog sporazuma o kreditu očekuje na jesen.
Definitivno je dogovoreno da bude finansirano pet projekata u vrednosti od oko 920 miliona dolara, i to tako što bi Rusi dali 85 odsto novca, a 15 odsto Srbija.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama. U prvoj je rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Pančevo u dužini od 15 kilometara, uključujući i izgradnju drugog koloseka.

Paralelno će početi i modernizacija 110 kilometara pruge na Koridoru 10, a u tom paketu je i kupovina oko 25 dizel motornih vozova od Rusa.

Drugi projekat se odnosi na prugu Valjevo-Loznica, za koju će glavni projekat biti završen do septembra, a predviđena je i modernizacija pruge Beograd-Bar i za taj projekat ne moramo da radimo nove projekte, već će stari biti samo prilagođeni ruskoj tehnologiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: