Tadić: Kurs će se stabilizovati

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je dobio uveravanja od guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića da će se kurs dinara stabilizovati.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

12:48

Default images

Tadić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je juče imao sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem i guvernerom Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem na kojem je guverneru "postavljeno samo jedno pitanje", o predvidljivosti kursa.

"Dobili smo uveravanja da će se kurs stabilizovati", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je naveo da su građani pogođeni prevelikim kolebanjem kursa i istakao da oni moraju znati s kakvom će izvesnošću vraćati svoja kredite za stanove, automobile, nameštaj...

Tadić je objasnio da je pad sa 103 dinara za evro na 110 dinara "jednim delom posledica" finansijskih transakcija na finansijskom tržištu, izmedju ostalog i nekih akvizicija i investicije koje su imali država i neke kompanije.

"Naše devizno tržište je dosta ranjivo, bilo kakva veća investicija, kupovina i prodaja ima efekte na kurs dinara. Takvih investicija nema u narednom periodu i očekujem da će kurs dinara biti stabilizovan", rekao je Tadić.

On je naveo da je dobro da Srbija ima plivajući kurs, a ne fiksni, jer je to i jedino moguće, imajući u vidu strukturu ekonomije koja mora da se preorijentiše sa uvoza na izvoz.

"Spoljnotrgovinski deficit je decenijama hronična boljka srpske privrede i države i da bi se to promenilo kurs mora biti promenljiv", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je objasnio da kurs, međutim, ne sme biti promenljiv na skokovit način i ne sme izazivati tako velike i drastične posledice po funkcionisanje kompanija i preduzeća, posebno po njihove završne račune i bilanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: