Srbiji stiže ruskih 800 mil. dolara

Razgovori o sporazumu o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu u Srbiji su završeni, ali on neće biti potpisan do jeseni.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

16:32

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević kaže da su "uslovi kredita povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu, a približni su uslovima pozajmica vlada drugih država".

On je istakao da ne može da govori o kamatnoj stopi i roku otplate ugovorenog kredita, dok ruska strana ne pripremi protokol s detaljima te pozajmice. "Ratifikacija okvirnog sporazuma o ruskom kreditu biće moguća tek kad se posle parlamentarnih izbora u Srbiji konstituiše parlament i usvoji rebalans ovogodišnjeg budžeta", istakao je Radosavljević.

Do ratifikacije sporazuma, kako je dodao, biće potpisivani pojedinačni krediti za određene projekte u železničkoj infrastrukturi.

Radosavljević je naveo da je sporazumom o ruskom kreditu od 800 miliona dolara predviđeno da u realizaciju projekata koji će biti finansirani budu uključeni izvođači iz Rusije, odakle će biti nabavljen i deo opreme.

Dogovor o ruskom kreditu od ukupno milijardu dolara postigli su predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, a pregovori o tome su počeli krajem oktobra 2009. godine.

Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovaranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu zastalo je jer nisu bili pripremljeni projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: