Novi mesec, novi cenovni šok

Gra]ane Srbije od sutra u trgovinama čekaju više cene mlečnih proizvoda, konzervi, cerealija, uvoznih slatkiša, kućne i lične hemije, flaširanih voda, sokova...

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

11:15

Default images

Kako su objasnili trgovci, novi cenovnici su posledica rasta kursa evra i cena sirovina dok su marže ostale nepromenjene.

Naftni derivati na pumpama u Srbiji od danas su ponovo poskupeli za oko dva dinara, a sredinom prošle sedmice za oko tri dinara.

Prvih dana marta, mlečni proizvodi nekih proizvođača poskupeće za tri odsto, konzervirana hrana za pet procenata, žitarice od 12 do 16 procenata, hemija od tri do šest procenata. Za nekoliko procenata poskupeće slatkiši kao i bezalkoholna pića. Proteklih dana već su poskupeli za deset i više procenata neki suhomesnati proizvodi , jaja, voće, povrće.

Cene osnovnih životnih namirnica hleba, brašna, ulja šećera, svežeg mesa... za sada su stabilne jer su marže pod kontrolom države. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović upozorio je da su trgovci iskoristili slabljenje dinara prema evru za novo nerealno i neosnovano povećanje cena.

Trgovci su i u januaru povećali cene, a zna se da je opao životni standard i kupovna moć građana, rekao je Papović, navodeći da zakon ponude i potražnje u Srbiji već dugo ne važi.

"Dovoljno je da se desi cunami u Indoneziji, pa da naši trgovci nadju razlog za poskupljenje, a ne žele da prihvate realnost da je opao promet i da roba stoji na lageru", rekao je Papović RTS-u.

Podsetivši da je vlada, da bi zaštitila standard građana, uredbom ograničila marže na deset odsto na osnovne životne namirnice, Papović se založio da uredba ne bude ograničenog trajanja, nego da bude trajna.

"Svaka ozbiljna država, svaka ozbiljna vlada, vodi računa o osnovnim životnim namirnicama, to je deset do 20 artikala", rekao je on smatrajući da uredba već daje efekte, jer su najviše marže bile upravo na osnovnim životnim namirnicima.
Kako kaže, trgovci moraju da se naviknu da ne mogu zarađivati na osnovnim namirnicima napominjući da su razlike u cenama i do 60 odsto.

Papović smatra da je i podatak koji su izneli trgovci da je 875 radnji zatvoreno i oko 3.000 ljudi ostalo bez posla kao posledica ograničenja visine marži - klasična manipulacija i zloupotreba informacija.

"To nije uzrok i posledica toga što je država uvela marže", rekao je Papović i zatražio izvinjenje građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: