Dulić: Nema opasnosti od škriljaca

Ministar Oliver Dulić kaže da će viši nivo projektne dokumentacije, kao i analiza tržišta, pokazati gde će se nalaziti postrojenje za preradu uljnih škriljaca.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 28.02.2012.

21:46

Default images

"Zbog mogućnosti da se eksploatacija uljnih škriljaca zloupotrebi kako bi se građani plašili mogućih negativnih posledica njihove prerade, uveravamo sve da je reč o najnovijoj tehnologiji, sa minimalnim negativnim efektima na životnu sredinu", objašnjava on.

"Kada budemo doneli odluku o lokaciji gde bi se postrojenje gradilo, uradićemo i studiju procene uticaja na životnu sredinu, u čijoj izradi i donošenju će učestvovati javnost. Dakle, javnost će biti uključena u svaki segment projekta", tvrdi ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Dulić kaže i da nema šanse da se do kraja mandata ove Vlade nađe strateški partner za uljne škriljce, jer će se proces izbora strateškog partnera završiti najranije do kraja ove godine.

"U svakom slučaju, radi se o projektu za naredne decenije i generacije koje dolaze, pa ga nikako ne treba povezivati sa dnevnom politikom", naglašava on.

Ministar dodaje i da još uvek nije izabran ni privatizacioni savetnik koji će pružati stručnu pomoć u pripremi i sprovođenju postupka izbora strateškog partnera za eksploataciju, pripremu, preradu i proizvodnju nafte i naftnih derivata iz uljnih škriljaca.
On navodi da je javni poziv za prikupljanje ponuda za nabavku usluga u otvorenom postupku završen i biće objavljen u Službenom glasniku narednih dana. Izbor privatizacionog savetnika se očekuje u toku aprila, imajući u vidu da u javnom oglasu postoje rokovi. Kada konsultant završi svoj deo posla, Vlada će doneti odluku o izboru modela strateškog partnerstva i raspisati javni konkurs.

Govoreći o spekulacijama da će selo Subotinac koje leži na uljnim škriljcima biti iseljeno, kao i da će biti izmenjen tok reke Moravice, ministar Oliver Dulić kaže da će studija izvodljivosti i ostala projektna dokumentacija pokazati koliki će deo površinski kop obuhvatiti, a na osnovu toga i koja će površina biti obuhvaćena.

On dodaje i da je "urađen projekat izmeštanja reke Moravice, gde je planirano njeno izmeštanje u dužini od 1.300 metara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: