Za Železaru 40 mil. i jedan dolar?

Američki Ju-Es stil nije od Srbije dobio samo jedan dolar za smederevsku železaru već celih 40 miliona dolara, pokazuje ugovor o kupoprodaji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

21:02

Default images

Naime, piše Blic, kompanija Ju-Es stil Srbija imala je dugovanja prema sestrinskoj firmi Ju-Es stil u slovačkim Košicama i taj dug Srbija je ugovorom nasledila i isplatila.

Reč je o dugu nešto većem od 53 miliona dolara, ali su Amerikanci pristali da nam otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da smo za smederevsku železaru platili oko 40 miliona dolara.

Odredbe ugovora pokazuju da se Vlada Srbije kao kupac obavezala da će platiti dug železare od 53.180.000 dolara ustanovljen 31.decembra 2011. godine za isporučene sirovine, opremu, delove i nabavku, pružene kompjuterske i menadžmentske usluge. Taj novac, kako stoji u ovom dokumentu, potražuje Ju-Es stil iz Košica. U dogovoru s menadžmentom američke kompanije, potraživanja su umanjena za 24,7 odsto, što znači da je Vlada morala da plati dug od oko 40 miliona dolara.

Ugovorom su date dve mogućnosti plaćanja - tako što će država iskoristiti raspoloživi novac s računa Ju-Es stila Srbija jednak dugu ili će ga sama platiti u roku od tri dana od završetka transakcije.

Iako su rokovi za plaćanje istekli, i dalje nije poznato na koji način je Vlada Srbije isplatila dug Košicama, na šta se obavezala potpisivanjem ugovora, jer su zvaničnici uključeni u ovu transakciju bili nedostupni za komentar.

Ne zna se da li je i koliko sredstava u trenutku transakcije bilo na računu Ju-Es stila Srbija i, ako jeste, da li je bilo dovoljno novca da se pokrije dug Košicama ili je država morala da doplati taj deo iz svoje kase.

Ono što se jasno vidi iz potpisanog dokumenta jeste da je Vlada Srbije pristala da bude garant plaćanja obaveza Ju-Es stila Srbije i naknade bilo kakve štete ukoliko je bude bilo prema trećim licima.

S druge strane, obaveze prema Vladi Srbije imao je i Ju-Es stil Košice. Ugovorom su se obavezali da će nam ostaviti obrtna sredstva u iznosu od 110 miliona američkih dolara. Ovaj iznos je, kako je ugovoreno, morao da bude potvrđen u roku od 10 dana od momenta zatvaranja transakcije.

"Ukoliko se utvrdi da je iznos obrtnih sredstava Ju-Es stila Srbije bio manji od tog iznosa, kompanija iz Košica ima obavezu da isplati manjak u roku od pet dana od utvrđivanja manjka", stoji u ugovoru. Rokovi za ispunjenje ove obaveze su takođe prošli, ali je i dalje nepoznanica da li su obrtna sredstva Ju-Es stila u trenutku prodaje vredela toliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: