Autoput će spojiti Ljig i Preljinu

Izgradnja autoputa od Ljiga do Preljine počeće u aprilu, najavio je direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2012.

18:36

Default images

Prvi radovi će početi na delu od Takova do Preljine, rekao je Mišić dodajući da će domaće firme učestvovati u tom poslu do 49 odsto radova.

Azerbejdžan je početkom ovog meseca odobrio Srbiji kredit od 300 miliona evra za izgradnju autoputa na deonicama Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina, u dužini 40,3 kilometra.

Mišić je kazao da će Srbija dodati osam miliona evra za realizaciju projekta gradnje autoputa od Ljiga do Preljine i istakao da je veoma važno za našu zemlju da izgradi autoput od Beograda do Čačka, s obzirom na to da je Ibarska magistrala veoma opterećena. Azerbejdžanska vlada obezbedila je kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i otplatom na 12 godina.

Mišić je istakao da je trasa veoma teška s obzirom na to da ide kroz planinski deo preko Rudnika i da je planirana izgadnja ukupno 66 mostova ukupne površsine veće od 71.000 kvadrata.

Planirana je i izgradnja oko dva kilometra tunela odnosno pet tunela od kojih je jedan dužine 800 metara, dok su ostali kraći.

Na autoputu E 763 odnosno Beograd - Južni Jadran, osim što se već izvode radovi na deonici Ub- Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara ubrzano se radi na projektnoj dokumentaciji za sve preostale deonice. To su Beograd - Surčin - Obrenovac dužine 25,5 kilometara, Obrenovac - Ub 26,23 km i Lajkovac-Ljig 23,98 km.

Mišić je podsetio da Koridor 11 treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju, trasom Temišvar - Beograd - Bar - Bari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: