Srpski prasići od 2013. ponovo u EU

Srbija će krajem godine moći od Evropske unije da traži dozvolu za izvoz svinja u zemlje članice, ukoliko se do tada ne pojave nova žarišta klasične kuge svinja

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

15:33

Default images

Budimir Plavšić iz Uprave za veterinu kaže da je "dve godine od poslednjeg slučaja klasične kuge svinja momenat kada možemo da tražimo sertifikat da bi se žive svinje izvozile u EU, a to ističe krajem ove godine. Tada ćemo pozvati inspekciju Evropske unije i ako oni utvrde da je to dobro onda imamo mogućnost da izvozimo u zemlje EU".

On navodi da je izvoz prerađenih svinjskih proizvoda dozvoljen u zemlje EU, ali ne i živih svinja dokle god se vrši vakcinacija protiv klasične kuge kod tih životinja.

"Inače EU dozvoljava uvoz proizvoda od svinja iz Srbije. Izvoz je dozvoljen i u Carinski savez Rusije, Belorusije i Kazahstana", rekao je Plavšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: