Cvetković: Garancije nisu krediti

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da garancije koje država daje određenim preduzećima, nisu isto što i krediti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2012.

13:17

Default images

Garancije, kako je objasnio, samo služe kao garancija za smanjenje rizika kako bi firma dobila povoljniji zajam.

"Država nikome ne daje kredite. Država daje određene garancije koje su uglavnom usmerene da preduzeća mogu da dobiju kredite pod povoljnijim uslovima jer državna garancija smanjuje rizik", rekao je premijer.

"Takvu situaciju imamo u jednom značajnom brojnu javnih preduzeća", naglasio je Cvetković i naveo kao primer garancije EPS-u koji na osnovu toga dobija zajmove pod povoljnijim uslovima.

On je naveo da se uzimaju i određeni krediti od pojednih međunarodnih finansijskih institucija, ali to pre svega za strateške projekte koji imaju širi državni značaj, poput izgradnje infrastrukture.

"U slučaju gubitaša ja ne vidim da država tu nešto pomaže. Postoji grupa preduzeća u restrukturiranju koja imaju potrebu da im se pomogne i u skladu sa tokom restrukturiranja svaki slučaj je priča za sebe i može se o njemu raspravljati da li je ispravno ili ne", ukazao je predsednik vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: