Srbija može biti centar proizvodnje

Srbija mora dobro da se pripremi za zaštitu privrede od štete, poput nelojalne konkurencije, koju bi mogli da izazovu trgovinski sporazumi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

13:01

Default images

Predstavnik nemačke ambasade u Beogradu Kristof Ajhen je na 2. godišnjoj konferenciji o spoljnotrgovinskim instrumentima kao primer koristi od trgovinskih sporazuma naveo činjenicu da srpski izvoznici imaju tri puta veću korist nego evropski izvoznici od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije.

"Prema podacima koje je nedavno objavila Vlada Srbije evropski izvoznici su od Prelaznog trgovinskog sporazuma u periodu 2009-2011. imali korist od 439 miliona evra a srpski oko tri puta veću, 1,48 milijardi evra", istakao je Ajhen. Kako je naveo, trgovinski sporazumi sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i drugi bilateralni sporazumi, kao i CEFTA i povlašćeni položaj na tržištima SAD i EU, pružaju sprskoj privredi mogućnost pristupa tržištu od jedne milijardi ljudi pod povlašćenim uslovima.

Ajhen je ocenio da zato Srbija može biti centar za proizvodnju robe namenjenje bescarinskom izvozu i kao primer naveo nemački Simens koji je pokrenuo u Srbiji proizvodnju generatora za vetrenjače, namenjenih izvozu.

Na skupu je ukazano da je potrebno iskoristiti pogodnosti slobodne trgovine, ali i zaštititi privredu, zbog čega je EU od novembra 2007. do novembra 2009. sprovela projekat za jačanja kapaciteta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u izradi trgovinske politike i pregovaranju o trgovinskim sporazumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: