Skuplji ugalj, veći profit Kolubari

Rudarski basen Kolubara završio je 2011. sa preko dve milijarde dinara neto dobiti,objavljeno je na veb sajtu najvećeg ugljenokopa u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

09:10

Default images

Precizirano je da neto dobit iznosi 2,01 milijardi dinara, što je na sednici Skupštine kompanije ocenjeno uspehom pogotovo ako se ima u vidu da je finansijskim planom za 2011. bio planiran manjak od 1,6 milijardi dinara.

Predsednik skupštine Slobodan Mitrović rekao je da su troškovi u 2011. znatno smanjeni, a da je povećanje cene uglja za široku potrošnju takođe značajno uticala na dobar poslovni rezultat.

"Konstantnim povećanjem tehničke efikasnosti, povećanjem izvršenja bilansa planova potrebnih za ostvarenje elektroenergetskog bilansa zemlje pokazali smo apsolutnu zrelost u izvršenju planova", kazao je Mitrović.

Na sednici skupštine doneta je i odluka o pomoći Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu i njegovom školskom rudniku Crveni breg, na Avali. Taj rudnik sa podzemnom eksploatacijom zatvoren je 1952. godine i sada je istraživački centar za obuku studenata.

Na površinskim kopovima Kolubare u 2011. iskopano je rekordnih 31,063 miliona tona lignita od kojeg je u obrenovačkim termoelektranama proizvedeno preko 52 odsto električne energije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: