Poskupljuje taksi u Beogradu?

Udruženje Pink taksi zvanično je od Skupštine grada zatražilo da cene taksi usluga od 15. marta budu uvećane 8,4 odsto.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 28.02.2012.

00:50

Default images

Ukoliko ovaj predlog prihvati Gradsko veće, start bi koštao 150 dinara, umesto sadašnjih 140 dinara.

Kilometar vožnje u dnevnoj tarifi naplaćivao bi se 60 dinara (sada je 55), a u noćnoj vožnji bi iznosio 76 dinara (sada je 70). Za sat čekanja putnici bi trebalo da izdvoje 800 umesto sadašnjih 750 dinara.

Teodor Gaćeša, direktor i vlasnik Pink taksija, kaže da ima više razloga zašto su tražili poskupljenje taksi usluga. "Poslednje poskupljenje taksi usluga bilo je 21. juna 2010. godine, od kada su svi parametri koji utiču na cenu prevoza višestruko uvećani. Evro je 'jači' od 110 dinara, a nekoliko puta je povećana i cena goriva", kaže Gaćeša.

On podseća da su taksisti podizali kredite da bi pre pet godinakupili vozila sa "evro 3” i "evro 4” motorima. Problem je što su krediti uglavnom vezani za evro – onda je potpuno opravdano poskupljenje jer je evro kada su se zaduživali bio 80 dinara, a sada je veći od 110 dinara.

"Svesni smo da je moguće da će novi cenovnik, u prvo vreme, smanjiti obim posla, ali ne očekujem veću 'oseku' mušterija. U početku će najverovatnije biti manji broj telefonskih poziva, ali će se za desetak dana sve stabilizovati", uverava Gaćeša.

Dejan Mali, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, kaže da nisu dobili zahtev Pink taksija za poskupljenje taksi usluga.

"Postoji formula za izračunavanje taksi usluga na osnovu praćenja cene goriva, kursa evra i rasta cena na malo i po tim parametrima ima osnova za poskupljenje taksi prevoza. Kada dobijemo zvaničan zahtev od Pink taksija, odlučićemo da li će i za koliko biti uvećane cene taksi usluga", naglasio je Dejan Mali.

Zlatko Zlatković, vlasnik Beogradskog taksija, kaže da zahtev za poskupljenje ima osnova, ali da u ovom trenutku to nije realno.

"Umesto višim cenama, taksi udruženja za putnike treba da se bore kvalitetom usluga. Samo na taj način taksi asocijacije koje kvalitetno rade mogu da očekuju da će imati više telefonskih poziva", rekao je Zlatković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: