Dulić: Zajmimo da završimo "Stepu"

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da je novo zaduživanje od oko 35 miliona evra za naselje “Stepa Stepanović” neophodno rda se završi taj projekat.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2012.

12:47

Default images

Skupština Srbije počela je danas raspravu o 13 zakonskih predloga kojima je predložena ratifikacija akata o davanju garancija za nova zaduživanja države.

Među tim aktima je i davanje garancije u korist "Hipo Alpe-Adria banke Beograd i "Sosijete ženeral banka Srbija" za izmirivanje obaveza Građevinske direkcije Srbije, po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju stambeno-poslovnih objekata na lokaciji kasarne "Stepa Stepanovic" u Beogradu. Obrazlažući predloženi zakon o davanju garancija za to zaduživanje, Dulić je rekao da je taj novac potreban da se okonča projekat ukupne vrednosti od 250 miliona evra i dodao da to zaduživanje neće opteretiti budžet Srbije.

Dulić je rekao da je ideja da država samo da garanciju za ta sredstva koja će, kasnije, biti vraćena kroz prodaju stanova.

"Nijedan budžetski dinar neće biti upotrebljen za izgradnju, već će prodajom stanova novac biti vraćen Građevinskoj direkciji zbog čega se neće opteretiti budžet", rekao je on.

Dulić je pozvao poslanike da podrže te akte kako bi projekti koji bi trebalo da se finansiraju od tog novca bili završeni.

“Ovo nisu krediti koji se uzimaju za javnu potrošnju”, rekao je Dulić, navodeći da su dodatna sredstva za naselje “Stepa Stepanović” neophodna za završetak tog projekta.

On je dodao da je svetska kriza dramatično pogodila ekonomije svih zemalja sveta, a da je dramatičan pad bio u oblasti građevinskog sektora i tržišta nekretnina.

Taj negativni trend, prema njegovim rečima, nije zaobišao ni Srbiju, zbog čega je Vlada Srbije 2009. godine i donela zakon o pomoći gradjevinskoj industriji i pokrenula nekoliko velikih projekata koji bi trebalo da uposle građevinsku operativu.

Među aktima o kojima poslanici debatuju su i nova zaduživanja u korist “Galenike”, “Jat Airways”, EPS, Građevinske direkcije Srbije, grada Beograda…

Jovanović: Hoćemo relevantne sagovornike

Nakon obraćanja ministra, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović negodovao je zbog toga što je Dulić govorio samo o jednom od ukupno 13 predloženih zakona o davanju garancija za zaduživanje.

Jovanović je upitao da li neko može da objasni zaduživanje za oko milijardu evra i zatražio da u parlament dođu ministri nadležni za odgovore na pitanje o zaduživanju za potrebe Galenike.

"Preduslov normalne rasprave je da imamo sa kim da razgovaramo. Obezbedite nam nekoga ko može da bude sagovornik", rekao je on na šta je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla da je pozvala predstavnike predlagača, koji će tokom dana doći u Skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: