"Ovde ni Mercedes ne bi preživeo"

Za spasavanje srpske privrede od posledica krize u Evropi treba pod hitno reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu, kaže Toplica Spasojević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.02.2012.

19:21

Default images

Predsednik kompanije ITM Grup kaže i da treba smanjiti obaveznu rezervu banaka da bi mogle da snižavaju kamate i osnovati Razvojnu banku.

"Ključni problemi danas u Srbiji su nedostatak novih kreditnih linija i visoke kamatne stope. Da bismo mogli da aktiviramo sve potencijale koje Srbija ima, i ljudske i prirodne resurse, da bismo mogli da zaposlimo ljude, mi moramo da imamo više novca koji je jeftiniji", objasnio je Spasojević. Prema rečima Spasojevića, privrednici danas u Srbiji ne mogu da dobiju kredit sa kamatom ispod 10 odsto, a zapadnoevropske firme u svojim zemljama dobijaju zajmove sa godišnjojm kamatom od dve do tri odsto.

"Imamo situaciju da je Mercedes prošle godine ostvario 100 milijardi evra prometa, sa šest milijardi evra profita. Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja", predočio je on.

Spasojević smatra da bi trebalo što pre reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu, smanjiti obaveznu rezervu banaka da bi one mogle da snižavaju kamate i osnovati Razvojnu banku.

Predsednik kompanije ITM Grup smatra da bi banke, u većinskom državnom vlasništvu, trebalo odmah da naprave posebne ponude za firme koje imaju izvoznu orijentaciju i imaju nameru da zapošljavaju nove ljude.

"Jer, sa ovakvom stopom nezaposlenih, mi ne možemo daleko da doguramo. Imaćemo uskoro i demonstracije na ulicama i jedno opšte socijalno nezadovoljstvo. Da bismo to predupredili, mi moramo da aktiviramo potencijale koje Srbija ima. Oni su možda najvidljiviji u energetici, poljoprivredi, reindustrijalizaciji i, pre svega, u robi namenjenoj za izvoz", poručio je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: