Srbija će birati - EU ili Rusija

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potvrdio je da će Srbija ulaskom u EU morati da se odrekne Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Srbija

Izvor: Press

Četvrtak, 23.02.2012.

00:01

Default images

Podsetimo, ruski ambasador Aleksandar Konuzin je ranije poručio da Rusija nema ništa protiv da Srbija uđe u EU i da ima nove prijatelje, ali da treba da odluči koju cenu je spremna da plati za ulazak u EU i nova prijateljstva.

"Ja ne bih želeo da je ta cena pogoršanje odnosa sa Rusijom", ocenio je on i podsetio da Srbija veliki deo svojih proizvoda izvozi na rusko tržište i da za njih nema carinske dažbine, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji će, međutim, kako je rekao, "vaši novi prijatelji ukinuti". Dežer kaže da je Konuzin u pravu kada kaže da ćemo u momentu ulaska Srbije u EU morati da uskladimo sve sporazume sa trgovinskim sporazumima Unije.

"Ali, to se neće desiti odmah. U međuvremenu, srpske kompanije koje posluju u Srbiji treba da maksimalno iskoriste bilateralno trgovinske sporazume koje Srbija ima sa Rusijom i drugim zemljama", navodi on.

Evropa ili Rusija, ili i Evropa i Rusija, dileme su koje će se pred Srbiju očigledno tek postaviti. Privrednik Branislav Grujić, vlasnik kompanije PSP Farman, koja dosta posluje u Rusiji, drugačije vidi ovu problematiku i smatra da ćemo u narednih deset godina moći da koristimo sporazum sa Rusijom.

"Za tih deset godina Rusija i EU će liberalizovati svoje tržište u jedno zajedničko prostranstvo. Slovenija takođe ima izuzetno dobre odnose sa Rusijom, pa je niko nije uslovljavao da ih naruši zato što je članica EU", smatra on.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da pored toga što ekonomski odnosi Rusije i Srbije zavise od političkih odnosa, u osnovi se odvijaju između konkretnih kompanija jedne i druge države. "Ako postoji obostrani interes, saradnja će postojati nezavisno od toga da li će Srbija biti članica EU ili ne", kaže Savić.

Ekonomista Ljubodrag Madžar podseća da je Srbiji Rusija važna zbog energenata, prvenstveno gasa. On, međutim, naglašava da su zapadni fondovi daleko više uložili u Srbiju.

"Neki smatraju da će ulaskom Srbije u EU i problem Kosova biti nepovoljno rešen po Srbiju. Čini mi se da je ipak bolje da se priklonimo Evropi, jer je istorijski gledano sve važno došlo sa Zapada", kaže Madžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: