Državna preduzeća privatizovati

Državana preduzeća treba da se privatizuju u celosti ili parcijalno jer su sa ekonomske tačke gledišta neefikasna ocenila je potpredsednica PKS Vidosava Džagić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

14:18

Default images

Jedno od rešenja je uvodjenje korporativnog upravljanja, a država treba da osigura konzistentnu vlasničku politiku i da se upravljanje u državnim preduzećima obavlja na transparentan i odgovoran način, dodala je ona, učestvujući na Zlatiboru u radu 13. Zimske škole evropskog prava.

Džagić je, u izlaganju o "Korporatizaciji javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća", objasnila i da se korporativno upravljanje odnosi na preduzeća koja se nalaze u vlasništvu akcionara - akcionarska društva, na porodične kompanije bez obzira na veličinu i na preduzeća koja su u vlasništvu države.

Prema njenim rečima, vlast treba da razvije i objavi vlasničku politiku, ali nije potrebno da bude uključena u svakodnevno upravljanje u državnim preduzećima dok država treba da prepusti odborima javnih preduzeća da izvršavaju nadležnosti i da poštuje njihovu nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: