Suve šljive izvozna šansa Srbije

Srbija godišnje izveze oko 4.000 tona suvih šljiva, a ima potencijala da na strana tržišta plasira i do 10.000 tona tog voća,ocenjuju stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

12:05

Default images

Zarada Srbije od izvoza suvog voća je veća tri do 10 puta veća nego svežeg i zamrznutog.

Ipak, da bi se povećao plasma srpske suve šljive neophodno je unaprediti tehnologiju sušenja i genetski potencijal sorte ali i poboljšati marketing u cilju otvaranja novih tržišta, istakli su oni. Ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže da je najveći kupac suvih šljiva iz Srbije je Rusija, zatim slede Bugarska, Hrvatska, SAD.

Ruska Federacija je posebno perpektivno izvozno tržište za srpsko suvo voće ali je potrebno u značajnoj meri popraviti ne samo tehnologija sušenja već i genetski potencijal sorte jer je sortiment požegače uništen pojavom virusne bolesti šarka, kazao je Stanković,koji je i savetnik predsednika PKS za agrar.

Stanković je naglasio da Srbija, takođe, raspolaže kvalitetnim plodom jabuke za sušenje i njen udeo u proizvodnji i izvozu trebalo bi povećati najmanje deset puta, dok znajčajne potencijale ima i suva kajsija i malina.

Evica Mihaljević iz asocijacije "Plodovi Srbije" kazala je da je izuzev suvih šljiva , učešće ostalog voća u izvozu - suvih jabuka i višanja malo.

Ona je napomenula da je prošle godine izvoz suve šljive nešto manji nego u 2010. i 2009, a da se taj proizvod najviše izvozio u Rusiju, Bugarsku, Rumuniju, Italiju, Hrvatsku, Tursku, Holandiju, Sloveniju.

Mihaljević je istakla da postoji pokušaj izvoza u 25 zemalja sveta takođe ukazavši na mogućnost povećanja izvoza suvih šljiva, na 10.000 tona, jer "imamo i kapaciteta i kvalitetnog rada sa standardima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: