Šoškić: Banke nisu iznele novac

Guverner NBS Dejan Šoškić kaže da je nivo deviznih rezervi isti kao i sredinom decembra i da nisu tačni navodi, koji su se pojavili u medijima, da se smanjuju.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Utorak, 21.02.2012.

10:47

Default images

Šoškić je ukazao, objašnjavajući da je samo došlo do tehničke fluktuacije u nivou deviznih rezervi i ništa više od toga, da nema nikakvih alarmantnih dešavanja na tržištu, iako se čitajući neke natpise u medijima može steći pogrešan utisak.

"Tačno je da je na kraju prošle godine, zbog uvođenja standarda "Bazel dva", koji je ograničavao izloženost domaćih banka prema matičnim bankama u inostranstvu, došlo do kratkoročnog prenošenja novca sa njihovih deviznih računa u inostranstvu, na račun obaveznih rezervi u NBS, što se odmah nakon 31. decembra vratilo nazad" rekao je Šoškić. List Blic je danas objavio da je u januaru je kroz banke iz Srbije izašlo 518 miliona evra, a da su devizne rezerve smanjene za mesec dana za 454 miliona evra.

Kako je ocenjeno u tekstu beogradskog dnevnika, to je ubedljivo najveći odliv deviza u poslednjih pet godina, pet i po puta veći nego 2008. godine i čak trostruko veći nego lane.

Ekonomisti kažu da će banke nastaviti da povlače novac iz Srbije i da tokom godine može da se potroši i do dve milijarde deviznih rezervi centralne banke, dodaje se u tekstu.

Iz domaćih banaka se za godinu dana odlilo ukupno 728 miliona evra, pokazuju podaci NBS iz decembra prošle godine.

Veći deo te sume banke su krajem prošle godine povukle od svojih matica u inostrastvu kako bi povećale svoje bilanse, prikazale veće tržišno učešće i višu adekvatnost kapitala. Kadsu bili gotovi završni računi, banke su pozajmljeni novac jednostavno vratile i otuda ogroman "minus" između decembarskih i januarskih deviznih rezervi NBS.

U NBS kažu da su tokom januara zabeleženi odlivi u ukupnom iznosu od 518 miliona evra po osnovu manjeg izdvajanja obavezne rezerve banaka i izmirenja obaveza prema inokreditorima.

Devizne rezerve stabilne i zadovoljavajuće

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su stabilne i na zadovoljavajućem nivou i krajem januara su bile 11,6 milijardi evra, što je za 205 miliona evra više nego u novembru prošle godine.
Kako navodi NBS, krajem decembra prošle godine poslovne banke su za obavezne rezerve dobrovoljno izdvojile 555 miliona više nego što zahtevaju propisi NBS, zbog primene nove regulative koja se odnosi na bilansne podatke banaka na kraju godine.

To je istovremeno uticalo i na povećanje deviznih rezervi NBS, navodi se i dodaje da poslovne banke imaju pravo da na račune kod NBS dobrovoljno izdvoje veće obavezne rezerve od nivoa koji zahteva srpska centralna banka.

Nakon tog privremenog rasta deviznih rezervi krajem prethodne godine do nivoa od 12 milijardi evra u januaru su te dobrovoljno izdvojene više obavezne rezerve banaka smanjene na zahtevani nivo, pa su time i devizne rezerve približno vraćene na nivo sa početka decembra 2011, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: