"Prvi maj" i Mura kod istog gazde?

Englesko-slovenačka kompanija AH, koja je kupila slovenačku „Muru", zainteresovana je za kupovinu industrije odeće „Prvi maj" iz Pirota.

Srbija

Izvor: Press

Utorak, 21.02.2012.

10:20

Default images

Za kupovinu ove fabrike zainteresovane su i poznate firme „Serđo Takini" i „Beneton".

Prema rečima Veljka Krstića, v. d. direktora i zastupnika kapitala pirotske konfekcije interesovanje investitora za novu privatizaciju postoji. Razgovori na temu privatizacije se obavljaju na nivou Agencije za privatizaciju, Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Bilo je i poseta fabrici. Kako kaže Krstić, plan rukovodstva je da najkasnije do naredne godine „Prvi maj" stane na svoje noge i dodaje da je cilj rukovodstva fabrike da „Prvi maj” pobegne iz skuta države i postane sam za sebe profitabilna firma.

„Država našoj fabrici daje na mesečnom nivou podsticaje u iznosu od 150.000 do 200.000 evra, i to je onaj deo novca koji ide uglavnom na doprinose i poreze radnika. U fabrici radi 1.500 radnika” , kaže Krstić.

On objašnjava da je obaveza da se sačuvaju radna mesta, a da su kapaciteti uposleni maksimalno.

"Fabrika je dosta tehnološki osvežena, nabavljene su nove mašine kako bi se povećala produktivnost i tehnološki proces bio zaokružen da bi kao takav zadovoljio potrebe ino-partnera. To smo kupovali iz sopstvenih rezervi” , kaže Krstić.

Pre uvođenja procesa restrukturiranja plate u „Prvom maju" bile su u proseku 13.000 dinara. U rešavanje sudbine ove fabrike, ujedno i obezbeđenje trajne egzistencije za 1.500 radnika koji rade u njoj aktivno se uključila i država, a nedavno je fabriku posetio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je tom prilikom najavio da će se i on lično uključiti u pregovore oko nalaženja jakog strateškog partnera za pirotsku konfekciju.

„Sada država brine o „Prvom maju" i mi tragamo za strateškim partnerom. Ovih dana sam bio u Trevizu i razgovarao sa gospodinom Lučanom Benetonom o eventualnom proširenju proizvodnje u Srbiji. Posle niškog „Niteksa", jedan od kandidata je i „Prvi maj" , kazao je tada predsednik Tadić.

Upravo je država spasla „Prvi maj" sigurne propasti jer je nakon raskida katastrofalne privatizacije sa bivšim vlasnikom „Irva grupom" „Prvi maj" uveden u proces restrukturiranja, čime je sprečeno raznošenje imovine i mašina preduzeća od strane poverilaca na osnovu sudskih rešenja o prinudnoj naplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: