Država slamka spasa za tri banke

Agrobanka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine traže pomoć države koja će morati da izdvoji 250 miliona evra da bi izbegla kolaps celog sistema.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

09:59

Default images

Radna grupa Vlade Srbije namenjena očuvanju finansijske stabilnosti banaka tako već na početku mandata ima pune ruke posla.

Iako je Vlada za pomoć bankama u Srbiji predvidela oko 300 miliona evra iz budžeta, državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević, koji je na čelu Radne grupe, potvrdio je da će novac biti obezbeđen emisijom obveznica. „Time bi država dokapitalizovala, otkupila ili preuzela nenaplativa potraživanja banke koja nam se obrati” , rekao je Radosavljević.

Radnoj grupi za pomoć stigli zahtevi Privredne banke Beograd i Razvojne banke Vojvodine da ih vadi iz dubioze, a bez injekcije neće moći ni Agrobanka, u kojoj je NBS nedavno uvela prinudnu upravu

Zanimljivo je da se država donedavno hvalila kako je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima stabilan bankarski sektor, za čije spasavanje nije dala ni jedan jedini dinar. Ekonomski analitičari ističu da su ovo prvi veći potresi na bankarskom tržištu, ali i da ih to nije iznenadilo.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je bilo nemoguće da bankarski sistem bude zdrav u moru nelikvidnosti oko njega.

„Svuda imamo velike probleme, firme koje beleže gubitke, pad proizvodnje, osiromašenje građana i privrede... A banke imaju nikad veće profite. To je prosto nelogično” , smatra Savić.

On dodaje i da primer Agrobanke u kojoj je NBS uvela prinudnu upravu pokazuje da u Srbiji niko ne radi svoj posao kako treba.

„Ispostavilo se da je za kratko vreme ova banka od uspešnog poslovanja došla do toga da su joj obaveze znatno veće od imovine. Nemoguće da se to dogodilo za nekoliko meseci. Postavlja se pitanje da li sama banka nije prikazivala pravo stanje i čija je to odgovornost” , navodi Savić.

Najveći problem zbog kog je Agrobanka i „nastradala" i dospela u bulu koju neki procenjuju na čak 200 miliona evra jeste to što je ublažavala poziciju rizičnih kredita. Loša vest je da to rade još neke banke, koje zasad navodno dobro posluju.

Profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kaže da će, ako se nastavi teška ekonomska situacija u Srbiji, banke svakako smanjivati obim poslovanja.

Gligorov ističe da strane banke za sada nisu u teškom položaju, ali da ako se ovakva situacija nastavi, moraće da smanje obim poslovanja.

On objašnjava i da je realno da zbog lošeg stanja u privredi neke banke napuste srpsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: