Ni veći PDV ništa ne bi rešio

Čak i kada bi se PDV povećao na 20 odsto, što bi donelo 300 miliona evra u budžet, to i dalje nije dovoljno da se prebrodi kriza. Potrebno dodatno uštedeti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

09:39

Default images

Što Vlada više odlaže donošenje odgovornih odluka, to će rezovi biti dublji i bolniji i značiće gubitak desetina hiljada radnih mesta u administraciji, zamrzavanje plata i penzija, više poreze na imovinu, na dohodak građana i dobit preduzeća, kažu stručnjaci.

„PDV mora da se podigne i tu nema boga da bude drugačije. I to nije jedina mera koja mora da se donese” , kaže Stojan Stamenković, urednik Makroekonomskih analiza i trendova, koji se za takvu meru zalagao mnogo ranije nego što je pre neki dan u svojim “Aide Memoire” takav domaći zadatak MMF ostavio novoj vladi. Stamenković insistira i na reformi državne uprave, koja je “apsolutno nekompetentna i nesposobna”. Da se on pita, broj činovnika u državnoj upravi bi trebalo da se svede na trećinu sadašnjeg broja, ali da imaju duplo veće plate.

„Izmislili su nekih 150 agencija jer u agencijama plate mogu da budu više, pa tamo gurnu svog čoveka. Glavni potez u povećanju efikasnosti državne uprave i smanjenju njenih troškova jeste – dezagencijacija” , kaže Stamenković i dodaje da siva ekonomija mora da se suzbije i korupcija da se ubije.

Milojko Arsić, član Ekonomskog saveta premijera, kaže da će za kresanje deficita do jedan odsto BDP-a u narednih nekoliko godina biti potrebne radikalne mere.

To podrazumeva, kaže Arsić, da plate, a naročito penzije, rastu sporije od BDP, a u slučaju snažnije krize, i njihovo ponovno zamrzavanje, otpuštanje dvadesetak hiljada zaposlenih u javnom sektoru, smanjivanje subvencija, ukidanje nekih državnih institucija.

Viši PDV je nužan i prvi je korak koji bi prema njegovoj računici doneo državi dodatnih 300-350 miliona evra godišnje, i to ako bi se opšta stopa podigla sa 18 na 20, odnosno sa 8 na 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: