U Srbiji će se raditi do 67. godine

Nova Vlada Srbije, gotovo sigurno, moraće da prihvati pritisak MMF-a da se starosna granica za odlazak u penziju poveća za dve godine.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

00:07

Default images

Tako bi muškarci išli u penziju sa 67, umesto sadašnjih 65 godina, dok bi se žene penzionisale sa 62 godine

To je, kažu stručnjaci, neminovno, budući da sadašnji penzioni sistem u Srbiji nikako ne bi mogao da opstane u sadašnjem obliku. MMF i ne krije da je zahtev za produžavanje radnog veka jedan od osnovnih koji je ispostavljen i da će na njemu strogo insistirati.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović uveren je da će nas strani finansijeri sve više uslovljavati zbog kredita koje nam daju, a jedan od uslova biće i starosna granica za penziju. "Plaćamo greške neuspešne ekonomske politike tako što međunarodni finansijeri uspostavljati sve oštrije uslove ukoliko želimo da i dalje ostanemo na njihovoj finansijskoj infuziji. S tim u vezi će jedan od uslova da budu penzije", navodi Đogović.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todorović kaže da će pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sačekati buduću vladu.

"Osnovni razlozi za produženje radnog veka stanovništva jesu duži životni vek i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja zaposlenih, kao i ekonomski razlozi, odnosno nepovoljna privredna kretanja, niska stopa zaposlenosti, neznatni rast BDP-a, nepovoljan odnos između broja osiguranika i broja penzionera, kao i problemi u naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji otežavaju finansiranje redovne isplate penzija", rekla je ona.

Ekonomista Milojko Arsić, član Saveta NBS, slaže se da je neminovno povećanje starosne granice za odlazak u penziju, ali smatra i da će se pre toga izjednačiti starosna granica između muškaraca i žena.

"U velikom broju zemalja su izjednačene godine odlaska u penziju žena i muškaraca, pa mislim da će se to desiti i kod nas. Razlog je rodna ravnopravnost, ali i to što žene duže žive, a smatra se da većina radi poslove koji su primereni njihovim fizičkim i psihičkim sposobnostima. To se neće desiti preko noći. Na primer, kod nas je granica za odlazak sa 63 na 65 godina pomerana u periodu od četiri godine. I novo pomeranje trajaće nekoliko godina", kaže Arsić.

On tvrdi da ćemo reformu morati da sprovedemo, jer je bolje da idemo u susret problemima, nego da čekamo da se pojavi dužnička kriza kao u Grčkoj, pa da se onda donose nagle odluke.
Da je kasniji odlazak u penziju neophodan za opstanak penzionog fonda u Srbiji slaže se i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, koji međutim dovodi u pitanje kako će to biti sprovedeno u praksi. Veliki problem Srbije je nezaposlenost koja iznosi blizu 25 odsto pa će, ako se produži radni vek, nastati još veći problemi sa zapošljavanjem mladih, upozorio je Atanacković.

Pitanje je i koliko bi neko u 70. godini mogao biti koristan na poslu, možda u nekim naučnim disciplinama i ako ima manje fizčkih obaveza, ali za putare ili vozače to se ne bi moglo reći, navodi on. "Poslodavac ima slobodu da zadrži ili zaposli radnika starijeg od 65 godina, ali to bi trebalo biti izuzetak, a ne pravilo, bez obzira na vrstu posla”, smatra Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: