Vojska rasprodaje staro oružje

Vojska Srbije nema dovoljno opreme i naoružanja nove generacije, ali zato stare i neupotrebljive ima za izvoz.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 20.02.2012.

17:41

Default images

Na lageru rashodovanih vojnih sredstava, koja više ničemu ne služe, ima više od 60.000 pištolja, automatskih puški, mitraljeza i čak milion komada eksploziva i drugih ubojitih sredstava.

Na spisku viškova su i zastareli ili pokvareni tenkovi, oklopni transporteri, artiljerijsko naoružanje pa čak i vazduhoplovna sredstva.

I sve to Vojska prodaje, pa jedina dobra strana gomilanja vojnog rashodovanog naoružanja je ta da čak i ono ima svog kupca. U poslednjih pet godina na prodaji stare vojne opreme Vojska Srbije zaradila je 46,5 miliona dolara. Za razliku od novog naoružanja koje prodaje vojna industrija Srbije poput letelica “lasta” koje izvozimo Iraku ili poslova koji će tek biti realizovani sa Alžirom, stari pištolji, puške i tenkovi imaju druge zainteresovane kupce i tržišta.

"Prodaja suvišnih sredstava uglavnom se vrši izvozom za potrebe inokupaca preko domaćih preduzeća registrovanih za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom. Najčešći kupci su iz Austrije, Češke, Bugarske, Crne Gore, SAD i Kanade", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Prošle godine Vojska Srbije prodala je više od 500 topova različitih kalibara, a kako se pokazalo godinama unazad, najlakše kupca pronađe pešadijsko oružje. Takođe prošle godine od Vojske je kupljeno preko 60.000 pušaka i pištolja, a na tom spisku je i oko 200 tenkova i preko 1.000 protivavionskih topova.

Od zarade koja se ostvari tom prodajom Vojska kupuje novu opremu. Ma koliko 46 miliona dolara izgledalo kao ogromna cifra, podatak da je VS nedavno platila avion „pajper seneka V“ za pravljenje topografskih mapa dva miliona evra pokazuje koliko je to mali iznos u odnosu na cene nove opreme na tržištu. Prošle godine VS je od prodaje zaradila taman koliko je koštao „pajper seneka“ - 213 miliona dinara ili oko dva miliona evra.

Nema mnogo filozofije oko toga šta ide u staro gvožđe. Rashoduje se sve što ne može da se popravi ili je popravka preskupa pa se ne isplati. U magacin pa na doboš ide i sve čemu je istekao rok upotrebe ili je štetno po ljude i životnu sredinu.

"Samo u prošloj godini doneto je 565 rešenja o rashodovanju. Te stvari prodaju Sabirno-prodajni centri, u najvećem broju slučajeva, ili Uprava za snabdevanje Sektora za materijalne resurse", kažu u Ministarstvu odbrane.

Tenk ili oklopno transportno vozilo ne može da se kupi na vojnom otpadu. Ako se ustanovi da nije za prodaju stranim inokupcima, on se može jedino pretopiti u leguru koja će se prodavati po kilogramu. Osim gvožđa ili bakra, na vojnim otpadima se može naći sve, od jakne do aparata za EKG.

Na policama Sabirno-prodajnih centara može da se nađe i oprema za kampovanje, maskirna odeća, sportski rekviziti, medicinski aparati, muzički instrumenti, grejna tela, dvogledi, fenjeri, ručne lampe....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: