MMF: Birajte, potrošnja ili dogovor

MMF za nastavak revizije aranžmana sa Srbijom zahteva postizanje dogovora o zakonodavnim merama koje će eliminisati dodatnu potrošnju i povećanje duga.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

17:26

Default images

"Mada je verovatno da će se to dogoditi tek nakon izbora, vlada je izrazila spremnost na održavanje deficita i povećavanje duga u skladu sa ciljevima aranžmana tokom preostalog dela svog mandata, u nameri da se doprinese očuvanju poverenja u održivost fiskalne politike", naveo je MMF.

Preliminarno je dogovoreno da se misija MMF-a vrati u Beograd sredinom 2012. godine, posle izbora, da bi sa novom vladom razgovarala o koracima koji su potrebni da bi se nastavile revizije programa. Kako je precizirano, nastavak revizija aranžmana zahtevaće postizanje sporazuma o rebalansu budžeta za 2012. kojim će se eliminisati dodatna potrošnja i emitovanje duga, usvajanju srednjoročnog fiskalnog programa i ubrzanju strukturalnih reformi. Završetak prve revizije stend-baj aranžmana odložen je zato što budžet za 2012. nije u skladu sa dogovorenim fiskalnim programom.

Kako se podseća, fiskalni program za 2012. oko koga je postignut dogovor između misije MMF-a i vlasti u novembru 2011. predvideo je kao cilj fiskalni deficit od 4,25 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i izdavanje domaćih državnih garancija ograničeno na oko jedan procenat BDP-a.

Međutim, usvojeni budžet za 2012. uključuje i dodatno emitovanje javnog duga, uključujući državne garancije, i projekte finansirane iz domaćih izvora, u iznosu od skoro dva procenta BDP-a.

Budžet za 2012. podrazumeva značajno viši dug nego što je fiskalno odgovorno, čime se potkopava glavni stub reformskog programa podržanog aranžmanom, navedeno je u preporukama MMF-a.

Projektovani fiskalni deficit za 2012. u uslovima nepromenjenih politika je za najmanje jedan procenat BDP-a viši nego što to predviđa fiskalni program dogovoren u novembru. Deo tog jaza koji iznosi 0,5 procenta BDP-a posledica je nižeg rasta BDP-a, 0,25 procenta potiče od niže osnove prihoda u 2011. godini, a ostatak od više potrošnje.

Opšte uzev, na osnovu rezultata iz 2011. i novog makroekonomskog okvira za 2012. godinu, očekuje se da će fiskalni deficit dostići najmanje 5,25 procenta BDP-a, u poređenju sa 4,25 procenta predviđena fiskalnim programom dogovorenim u novembru 2011. godine, uz dodatni rizik da deficit bude veći zbog izvršenja lokalnih samouprava i Puteva Srbije, nediskrecione potrošnje i neporeskih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: