Mesecima krali opremu iz tunela

Tuneli na obilaznici oko Beograda opljačkani su, a odneta je oprema vredna više od milion i po evra. Krađa u neobezbeđenim tunelima trajala mesecima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

10:23

Default images

Sijalice u tunelima Lipak i Železnik na trasi obilaznice oko Beograda nisu proradile ni posle tri i po godine od otvaranja ovih objekata za saobraćaj.

Ipak, već su neophodne rekonstrukcija osvetljenja i sanacija tunela. Pored sijaset problema zbog kojih su tuneli svih ovih godina bili u mraku, na kraju su došli i lopovi i odneli opremu vrednu oko milion i po evra.

"Sredstva za rekonstrukciju osvetljenja i sanaciju tunela "Lipak" i "Železnik" su obezbeđena. Procedura legalizacije ovih objekata je u završnoj fazi, te čim budemo dobili potvrdu o okončanju postupka legalizacije ova dva tunela, pristupiće se opremanju", objašnjavaju u preduzeću Koridori Srbije. Iz kontrolnih kućica u neobezbeđenim tunelima, tokom 2010. godine nestali su kompjuteri, oprema za video-nadzor, delovi ventilacionih sistema, klima-uređaji i bakarni kablovi koji se prostiru čitavom dužinom i jednog i drugog tunela - na 1.400 metara.

Krađa je trajala mesecima, jer su kablovi ukopani ispod betonskih ploča koje je trebalo podignuti. Pljačku nisu zabeležile ni kamere, jer najverovatnije nisu radile, a i one su postale plen lopova.

Inače, u toku izgradnje tunela ugrađena je i kompletna oprema za funkcionisanje javne rasvete. Međutim, instalirana oprema nije imala električno napajanje, pa nije ni radila.

Mada su tuneli otvoreni za saobraćaj, nisu imali upotrebnu dozvolu. Bilo je neophodno pribaviti i dozvolu za priključenje na električnu mrežu. Dobijene su potrebne saglasnosti, i EDB je na osnovu ugovora sa "Putevima Srbije" izveo napajanje na visokom naponu trafostanica.

Ostalo je bilo da se do okončanja procedure javnih nabavki potrebne opreme nađe privremeno rešenje za osvetljenje tunela, ali očigledno da do danas nije pronađeno.

Šta i kako dalje?

"Sudski veštak treba da napravi zapisnik na osnovu kojeg se izbacuje sve što nije neophodno da se radi iz tendera za opremu koji se raspisuje u skladu sa Zakonom o pomoći domaćoj građevinskoj industriji. Očekujemo da će do 15. marta biti potpisan ugovor sa izvođačem opreme, a da li će biti svetla u tunelu u maju, pitanje je", kažu u Gradskoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: