"U Srbiji i najboljima nađu manu"

U Srbiji se dosta pažnje polaže na to kakva je čija prošlost i mnogo je važnije je li neko tajkun nego je li stručan u tome čime se bavi, kaže Dejan Ilić.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 13.02.2012.

00:23

Default images

"Takav je mentalitet naroda da i najpametnijeg čoveka i najboljeg da izabereš, naći će mu neku manu", kaže Ilić koji već tri decenije živi i radi u Nemačkoj, vodeći velike firme Varta i Ari.

Ilić, menadžer godine 2005. u Nemačkoj, objašnjava da "Srbija ima privrednike takve kakvi su i ne mogu se izmisliti novi, nego se treba raditi sa postojećima ono što je najproduktivnije". "U ovim teškim vremenima, trebalo bi da političari okupe privredne senatore. Ljude iz svake oblasti, građevine, poljoprivrede, hemijske industrije, energetike i da oni budu ti koji će preduzeti mere. Jer šta drugo može da uradi ministar ekonomije? Da ode kod ministra finansija i traži mu pare koje ovaj nema odakle da mu stvori? Sad kad je dovelo cara do duvara, jedino privreda može da izvuče zemlju, ne politika. Zato nije bitno ko je koja politička opcija, nego šta zna da radi u svojoj oblasti", smatra on.

Ilić dodaje i da su "sindikati još slabi u Srbiji, ne vidim da oni mogu da povuku stvari napred, već su to pre svega veliki poslodavci. Sad treba čvrsta ruka, nema više cile-mile. Ti koji vode državu moraju da preuzmu odgovornost. To nije lako, nije ni uobičajeno, jer i u Nemačkoj mnogi političari i menadžeri nastoje da se sakriju iza nekoga jer se plaše neuspeha".

"Ali u ovakvim okolnostima u kakvim se sad nalazi Srbija treba da imaš hrabrost, sigurnost i viziju, moraš da budeš spreman da rizikuješ. Ne treba nam političar sa završenim fakultetom koji nema nikakvo praktično iskustvo, nego ljudi koji su vodili firme pet ili deset godina. Ne znam hoće li vrhunski menadžeri pristati da uđu u politiku, ali ni ne moraju nužno, već oni koji su vodili neke kompanije koje nisu upropastili. To bi danas imalo veću težinu i kredibilitet među narodom", napominje on.

On navodi i da se "država odrodila od privrede" i dodaje da je "nedopustivo da se zbog neke birokatske odluke čeka dozvola mesecima, pa i godinama. Nedavno sam razgovarao s ljudima koji su spremni da ulože 15 miliona evra u vetrenjače i u tome su sprečeni jer nikako da dobiju građevinske dozvole".

"Uzmimo, recimo, otvaranje firmi - jedan moj prijatelj je letos otvarao firmu i dobijemo pismo iz pošte da smo dobili poreski identifikacioni broj (PIB) i da treba da odemo u poštu da ga podignemo. Mi dođemo tamo, a službenica nam kaže kako ne može da nam da taj koverat dok joj ne damo PIB. A mi ga ne znamo jer smo došli po njega! Takvih je milion sitnica koje moraju da se pojednostave", ukazuje Ilić.

Govoreći o obimnoj administraciji u Srbiji, Ilić kaže da "nije jednostavno ni otpustiti te ljude. Meni je potpuno shvatljivo da država u tranziciji kakva je Srbija ima obimnu administraciju jer mora da ima socijalni mir. Ne može se porediti sa Nemačkom koja je vekovima kapitalistička, tamo su preduzeća otpuštala preveliku administraciju, manje država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: