NIS: Profit od 40,6 mlrd RSD

Naftna industrija Srbije je u 2011. ostvarila, prema nerevidiranim podacima, neto dobit od 40,6 milijardi dinara, kaže generalni direktor Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 10.02.2012.

14:37

Default images

Dobit NIS-a pre kamata, poreza i amortizacije (EBITD-a) lane je iznosila 52,4 milijardi dinara, što je za 62 odsto više nego 2010. godine, rekao je Kravčenko.

Podsetimo, ruski Gaspromnjeft kupio je 2008. godine većinski udeo od 51 odsto u NIS-u za 400 miliona evra, uz paket investicija 500 miliona evra.

NIS je u prošloj godini investirao 34,4 milijarde dinara, što je za 75 odsto više nego 2010. godine, naveo je Kravčenko i najavio da će ta kompanija u 2012. uložiti oko 50 milijardi dinara.

U prošloj godini NIS je proizveo oko 1,5 milion tona nafte i gasa što je za 24 odsto više od 2010.godine, dok je prerada bila smanjena za oko 17 odsto, zbog modernizacije rafinerijskog kompleksa u Pančevu (MHC/DHT) i iznosila je 2,4 miliona tona, kazao je Kravčenko.

On je izjavio je da će krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala ove godine biti završena rekonstrukcija Rafinerije nafte Pančevo i da će to postrojenje već u oktobru ili novembru proizvoditi derivate evropskog kvaliteta.

Na konferenciji je najavljen nastavak širenja NIS-a u regionu u ovoj godini i kupovina 80 do 100 benzinskih stanica u Rumuniji i Bugarskoj i oko 20 benzinskih stanica u Republici Srpskoj. Kako je izneto, rast profitabilnosti poslovanja u prošloj godini ostvaren zahvaljujući povećanju efikasnosti poslovanja, smanjenju proizvodnjih troškova i rashoda.

Sa druge strane, povećanje cena nafte na svetskom tržištu i visok iznos akciza na naftne derivate negativno odrazio na poslovanje, naove u NIS-u.

Obim prodaje naftnih derivata u 2011. godini, kako je naveo, smanjen je za sedam odsto i iznosio je 2,4 miliona tona, zbog ekonomske krize, pada kupovne moći stanovništva, ali se pad prodaje nije odrazio na udeo NIS-a u ukupnom obimu srpskog tržišta naftnih derivata.

On je ocenio da će, s obzirom na političku nestabilnost, cena nafte biti značajno viša od 100 dolara za barel, a u bliskoj budućnosti bi mogla da dostigne 117 dolara za barel, i u narednih nekoliko meseci se ne očekuje pad cena nafte zbog problema sa Sirijom i Iranom.

Kada je reč o ulaganju NIS-a u obnovljive izvore energije, u okviru proširenja delatnosti kompanije u celokupnom energetskom sektoru, on je kazao da NIS istražuje jedan značajan projekat vezan za iskorišćenje energije vetra i ulaganje u geotermalne izvore i podsetio da je NIS zainteresovan za ulaganje u Termoelektranu toplanu Novi Sad.

NIS je u prošloj godini smanjila zaduženost prema bankama koja je na kraju 2011. iznosila 458 miliona dolara, što je skoro za trećinu manje od nivoa zaduženosti u 2010. godini, rekao je Kravčenko.

On je rekao i da će do kraja proleća biti poznat plan za poslovanje rafinerije u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: