Prokopijević: Loše, gore, komedija

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže za Radio B92 da je ne postizanje dogovora sa MMF-om mnogo gora vest za Srbiju, nego za aktuelnu vladu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

12:36

Default images

Predstavnici MMF-a i Srbije nisu se dogovorili o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti, jer Vlada nije pristala da izvrši rebalans budžeta.

"Ovo je značajniji trenutak za Srbiju nego što je bio pre nekoliko godina kada se pregovaralo o tri milijarde evra. Ali za Vladu Stbije može da bude manje značajno jer se njen mandat bliži kraju i ona može da kaže - ovo ostavljam nekom drugom, a ja ću sa ovim sredstvima koje sam predvideo raditi kampanju i sve ostalo. Vrlo je velika razlika šta ovo znači za Srbiju, a šta znači za Vladu Srbije", kaže Prokopijević. Na pitanje da li je Vlada ozbiljna u odluci da ne želi da na zahtev MMF-a radi rebalans budžeta koji je usvojila pre mesec i po dana, Prokopijević kaže:

"To morate Vladu Srbije da pitate, ali kada vam neko traži da uradite rebalans tek što ste napravili budžet, onda to više liči na komediju nego na ozbiljnu predstavu".

Prokopijević je ocenio da je rebalans ovogodišnjeg budžeta neminovan, i to više od jednog, jer je ovo prilično optimistična proekcija.

"Stvari idu na gore i u drugoj polovini godine se dodatno mogu pogoršati tako da je jedan rebalans minimum što možemo da vidimo do kraja godine", ocenjuje on.

Ne postizanje dogovora sa MMF-om za državu Srbiju znači mnogo skuplje zaduživanje i pogoršanje njene investicione pozicije.

"Ali pošto Vlada Srbije računa da brzo odlazi i da se njen mandati početkom maja završava, za nju to i ne mora da bude tako loša vest. Gora je vest za sve nas ostale", navodi Prokopijević.

Konkretno to bi, kako pojašnjava, značilo mnogo toga jer od vremena kada se Srbija zaduživala na međunarodnom tržištu pre samo sedam, osam meseci mnogo toga se pogoršalo.

"Sada su krediti mnogo skuplji i praktično nedostupni za zemlje kreditnog rejtinga tipa Srbije. A ako je to tako onda bi se iz nekih drugih izvora morala naći nedostajuća sredstva, a to je velika pitanje gde bi sa ona našla", kaže on.

To znači da ćemo se zaduživati po veoma visokim kamatama, verovatno sada već preko devet odsto, što znači da vam se ne isplati uzimati sa ovakvom privredom.

"Sa privredom koja sta stagnira vi ih ne smete uzimati pod takvim uslovima", zaključuje Prokopijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: