Iračani kupuju još 16 naših aviona?

Na avionima pančevačke Utve u vojnoj bazi Tikrit počela obuka 200 kadeta. Zadovoljni Iračani planiraju da kupe još 16 naših letelica.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 09.02.2012.

00:15

Default images

Posle četiri meseca probnih letova na našim "lastama“ u iračkoj vojnoj bazi Tikrit, nastavnici Vojne akademije započeli su obuku 200 budućih pilota Ratnog vazduhoplovstva Iraka.

U Avio-industriji Utva u Pančevu, čiji su stručnjaci pune dve i po godine radili na izradi 20 aviona tipa „lasta 95“ za iračku armiju, kažu da su tamošnji instruktori veoma zadovoljni prikazanim.

Oni navode i da će Iračani, najverovatnije, da kupe još 16 letelica.

Avione čiju je proizvodnju i finansirao, Iraku je isporučio Jugoimport - SDPR u sedam tura. Po tri "laste“ su rastavljene i složene u transportni avion "iljušin“, a onda su ih na bagdadskom aerodromu sastavljala sedmorica srpskih tehničara i mehaničara.

Pored letelica, Iračanima su u Bagdadu isporučeni kompletna dokumentacija, oprema, alati i rezervni delovi. Uz avione su ostali naši tehničari i mehaničari, da brinu o njihovom održavanju.

Za Avio-industriju Utva proizvodnja "laste 95“ je gotovo istorijski poduhvat, jer je fabrika, zahvaljujući strateškom partneru Jugoimportu - SDPR, zaustavila bankrotstvo, ušla u proces restrukturiranja, uposlila kapacitete, zaposlila 200 novih radnika i izašla na svetsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: