Gasa za dvadeset, struje za 10 dana

Ledeni dani u Srbiji ne prestaju. Gasa ima za tri nedelje, dok u EPS-u upozoravaju da bez restrikcija možemo još deset dana. Vlada ograničava isporuke struje.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.02.2012.

19:42

Default images

Vlada je, naime, odlučila da ograniči isporuke struje ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje.

"Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana", istaknuto je u saopštenju Vlade Srbije.

Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, ako se nastavi ovako visoka potrošnja električne energije, rekao je ranije generalni direktor EPS-a Dragomir Marković. Marković dodaje da EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum.

On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje, jer je to u ovom trenutku imperativ za održanje stabilnosti elektroenergeskog sistema Srbije.

Smanjenje potrošnje struje za samo sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako ugasi po jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan "štap“ u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

Marković je ukazao da je neophodno da EPS od Vlade Srbije dobije nalog za smanjenje isporuka struje velikim industrijskim sistemima, kao što su RTB Bor i železara u Smederevu, ali ne i prehrambenoj industriji i bolnicama.

Generalni direktor EPS je naveo da potrošnja struje svakog dana raste i da je dnevno premašila 160 miliona kWh, "što nikada do sada nije zabeleženo".

Gasa ima dovoljno za još tri nedelje

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da u ovom trenutku imamo zalihe gasa za tri nedelje, ukoliko se potrošnja nastavi ovim tempom.
Srbija ima mogućnost da u svakom trenutku povuče 15 miliona metara kubnih gasa, što je dovoljno da se podmire potrebe jer je maksimalna dnevna potrošnja oko 12 miliona metara kubnih, rekao je on.

"U narednih dvadesetak dana ne treba očekivati nikakve restrikcije", istakao je Bajatović, dodajući da veruje da ni nakon tog perioda neće biti restrikcija jer će potrošnja biti smanjena, a i naći će se sredstva da se nabave količine gasa koje, eventualno, budu nedostajale.

On je napomenuo da Srbija u ovom trenutku može da računa na 350 miliona metara kubnih gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.

Govoreći o ugovoru sa Rusijom o isporuci gasa, direktor Srbijagasa je kazao da očekuje da sredinom marta bude potpisan dugoročni, desetogodišnji ugovor, koji će Srbiji omogućiti brojne koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: