Manja potrošnja struje ili kolaps

Vladi Srbije je predloženo da preduzme mere za smanjenje potrošnje struje za 10 odsto. Tadić: Najsiromašnija domaćinstva osloboditi plaćanja struje za februar

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

09:19

Default images

Član radne grupe za uredno snabdevanje energentima i energijom Petar Škundrić kaže da je neophodno sprečiti havarije i probleme u energetskom sistemu.

Škundrić je kazao je da će Vladi predložiti da se dva neradna dana za Dan državnosti, 15. i 16. februar, spoje sa vikendom, tako da i petak bude neradni. Za sada nisu planirane restrikcije struje.

Pomoćnik ministra energetike Milutin Prodanović je za radio B92 prethodno izjavio da je snabdevanje strujom u Srbiji za sada stabilno, ali da elektroenergtski sistem ovaj tempo proizvodnje može da izdrži još desetak dana. Prodanović je kazao da mere koje je na predlog Radne grupe za snabdevanje enrgentima uvela Vlada Srbije, nisu dale očekivane rezultate, odnosno da nisu omogućile uštedu struje.

EPS u svojim postrojenjima, koja su sva u pogonu, obezbedi 90 odsto potrebne količine električne enrgije, dok se ostatak uvozi, kazao je Prodanović. Prema njegovim rečima, za sada nema većih kvarova, već samo sitnijih iskakanja, koja se vrlo brzo saniraju.

Škundrić je istakao da i pored apela nije smanjena potrošnja energenata već je povećana. On je ponovo apelovao na potrošače da racionalno troše struju zato što su svi energetski sistemi preopterećeni i rade maksimalnom nagom.

Sistem radi u izuzetno teškim okolnostima na granici tehničko- tehnoloških mogućnosti i potrebno je učiniti sve što je moguće da se potrošnja energije smanji za bar 10 odsto u odnosu na trenutnu potrošnju, kao i da se smanji proizvodnja struje u nivou od oko 500 megavata.

Škundrić je napomenuo da krizni štab koji kontroliše sigurno snabdevanje Srbije energentima ima ovlašćenja da utiče da se mere za smanjenje potrošnje struje ovoga puta i sprovedu.

Daljinski sistemi rade u prenaparegnutim uslovima i u 24. časovnom režimu rada, rekao je on i dodao da je dobro to što u naftnoj industriji Srbije ima dovoljno mazuta za rad toplana.

Isporuka ruskog gasa za Srbiju, smanjena je za dva miliona kubika dnevno, ali se te količine nadomeštaju iz podzemnog skladišta Banatski dvor i domaćih izvora, a na taj način je moguće obezbediti oko pet miliona kubika dnevno.

Rudari rade u izuzetno teškim okolnostima, s obzirom da je potrebno obezbediti dnevno oko 100.000 tona uglja za rad termoelektrane u Obrenovcu.

Škundrić je kazao da pojedine institucije lokalne samouprave nisu shvatile kao neophodnost prethodene preporuke vlade za smanjenje struje, već su se ponašale komotnije, istakavši da će ubuduće te mere morati da se srovode.

Tadić: Najsiromašniji bez računa za struju

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će najsiromašnija domaćinstva biti oslobođena plaćanja struje za februar, ali je apelovao na građane da štede elektičnu energiju.
"Moramo da obezbedimo da niko ne bude isključen sa mreže u ovim teškim okolnostima", rekao je predsednik Tadić, prilikom obilaska opštine Crna Trava, jedne od najugroženijih snežnim padavinama i niskim temperaturama u Republici.

Tadić je izrazio brigu za građane koji su se usled vremenskih neprilika našli u teškoj situaciji. On je poručio da u ovako teškim okolnostima niko ne sme da bude isključen sa mreže, i da se nadležni organi moraju postarati da elektroenergetski sistem funkcioniše na najbolji mogući način u ovakvim uslovima.

"Najvažnije je da se održi električna mreža. Svako treba da preuzme svoj deo odgovornosti, a građani i institucije da štede gde god je i koliko god je moguće", ponovio je Tadić u selu Zlatanci, u opštini Crna Trava.

"Evidentno je da su ledeni dani pred nama. Bitno je da se štedi električna energija i da se napravi bilans potrošnje. Nije vreme za dekorativna osvetljenja, već za štednju električne energije", rekao je Tadić.

Ističući da će najsiromašnija domaćinstva biti pošteđena plaćanja struje za ovaj mesec, on je ukazao da to ne znači da se struja nekontrolisano troši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: