Barska pruga i Prokop čekaće Ruse

Pregovori srpske i ruske strane o zajmu od 800.000.000 dolara za modernizaciju naše železnice nastavljaju se ove nedelje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

00:06

Default images

Lista prioriteta je promenjena, pa će tako barska pruga i beogradski železnički čvor morati da „propuste“ rekonstrukciju šest deonica železničkog Koridora 10 u ukupnoj dužini od 110 kilometara.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama.

U prvoj grupi projekata, o čijoj realizaciji se pregovara, nalaze se rekonstrukcija železničke pruge Beograd -Pančevo u dužini od 15 kilometara, uključujući i izgradnju drugog koloseka, i nabavka novih ruskih dizel-motornih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara. Projekat Beograd - Pančevo obuhvata i rekonstrukciju koloseka i infrastrukture u stanicama Krnjača, Ovča, Pančevo-Glavna, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš.

Drugu grupu projekata o kojima se pregovara čine izgradnja 68 kilometara pruge Valjevo - Loznica, za brzine vozova od 120 kilometara na čas, i rekonstrukcija pruge na šest deonica Koridora 10.

U treću grupu projekata, čije usaglašavanje tek predstoji, spadaju rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, kao i nastavak modernizacije beogradskog železničkog čvora, odnosno izgradnja nove železničke stanice Beograd-Centar u Prokopu i nove tehničko-putničke stanice u Zemunu.

Projektna dokumentacija za rekonstrukciju srpske deonice pruge Beograd - Bar, u dužini od 277 kilometara, treba da bude dostavljena ruskoj strani sredinom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: