Kalanović: Nedopustivih 300 nameta

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović smatra da je potrebno smanjiti broj i visinu lokalnih taksi, naknada i razna druga parafiskalna opterećenja privredi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

08:29

Default images

“U ovom trenutku, u Srbiji postoji nekoliko projekata koji se bave upravo parafiskalnim i lokalnim taksama. U nekim opštinama ima i do 300 različitih vrsta nameta privrednicima i ja sam se angažovala u razgovorima sa privrednim komorima i udruženjima da ti nameti budu smanjeni”, kazala je potpredsednica Kalanović.

Kalanović je rekla da je Srbija sada u situaciji da se bori za svako radno mesto i privredni subjekat, pa je potrebno učiniti sve da budu smanjena opterećenja koja ograničavaju poslovanje privrede. “Zalažem se za smanjenje svih taksi kada je reč o preduzećima, ali naravno i za to da opštine i gradovi imaju sopstvene budžete, koji im omogućavaju normalno funkcionisanje, kako ne bi posezali za nepopularnim merama i da kroz visinu lokalnih taksi uništavaju lokalnu privredu”, rekla je Kalanović.

Kalanović je kazala “da pravni okvir za to mi u ovom trenutku delimično imamo", ali da ona zalaže "i za normativna akta koja u potpunosti regulišu visine taksi na teritoriji Srbije”.

Razna poslovna udruženja i ekonomisti u više navrata su ukazivali da ogromna davanja državi, kroz plaćanje poreza, doprinosa, taksi i naknada, optrećuju privredu i urušavaju njenu konkurentnost.

Među najvažnijim porezima, doprinosima i taksama koje moraju da plaćaju privredna društva i preduzetnici su, između ostalog, doprinosi za obavezno zdravstveno i penzijsko osiguranje, porez na plate zaposlenih, porez na dobit preduzeća, porez na prihode od kapitala, porez na dodatu vrednost i akcize (ukoliko se prodaju alcohol, cigarette, gorivo), porez na imovinu, porez na upotrebu motornih vozila…

Tu su još i republičke i opštinske takse za zahteve koji se predaju organima uprave, kao i rešenja i dozvole, isprave i upravne radnje, upis u razne registre, firmarina…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: