Subvencije "dižu" potražnju stanova

Uredba o subvencionisanim stambenim kreditima je "školski primer" kako država treba da podrži svoju građevinsku industriju u uslovima ekonomske krize.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.01.2012.

17:04

Default images

To je ocenio koordinator vladine Radne grupe za pomoć građevini Goran Dugandžija.

"Nadam se da će u ovoj godini biti nastavljen trend pozitivnih rezultata u građevinarstvu, međutim, to će sve zavisiti od oštrine ekonomske krize koja je ne 'na vratima' već duboko i u našem ekonomskom prostoru", naglasio je Dugandžija. Vlada Srbije je 19. januara usvojila Uredbu o merama podrške gradjevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012, kojom je obavezno učešće za subvencionisane stambene kredite smanjeno sa 10 na pet odsto, podignuta starosna granica i iznos primanja korisnika kredita, smanjena kamata...

U Ministarstvu za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje kažu da će uskoro potpisati ugovore sa bankama, kojim će se one obavezati da prihvataju odobravanje kredita u skladu sa novom uredbom.

Dugandžija je istakao da je nova uredba veoma važna, jer je njenim donošenjem nastavljena politika Vlade za podsticanje gradjevinske industrije, koja bi u slučaju kolapsa za sobom povukla mnoge privredne grane.

"Ublažavanje uslova za subvencionisane stambene kredite će proširiti krug potencijalnih kupaca, što je veoma važno za povećanje tražnje za stanovima koja je sada relativno mala", rekao je on.

Sa druge strane, ta mera će, prema Dugandžiji, povećati investicione aktivnosti u građevinarstvu i doneti posao preduzećima u tom sektoru.

Dugandžija je naveo da je prošle godine građevinska industrija Srbije uprkos teškim uslovima ekonomske krize imala veoma dobre rezultate i ostvarila rast od oko 17 odsto u odnosu na 2010.

Prema Dugandžiji, među zemljama u regionu tokom 2011, je jedino u Srbiji ne samo sačuvan obim proizvodnje već i povećan kroz započetih oko 250 projekata u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu, za koji je Vlada Srbije obezbedila 18 milijardi dinara.

Dugandžija je naveo da je na tim projektima širom Srbije uposleno oko 80.000 građevinskih radnika i tako sačuvan određeni broj radnih mesta.
Dugandžija je izneo i da će na realizaciji dva velika stambena projekta na proleće, takođe u okviru programa podrške građevinarstvu, za novih oko 2.400 stanova - u novom naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu i socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji, biti angažovane firme ne samo iz Beograda, već iz čitave Srbije.

Dugandžija je kazao da će u naselju "Dr Ivan Ribar" biti izgrađeno 707 stanova po istom modelu kao što se gradi novo naselje na mestu bivše voždovačke kasarne "Stepa Stepanović", gde takođe ne rade samo beogradska preduzeća.

Projekat za gradnju oko 1.700 socijalnih stanova u Srbiji je, prema Dugandžiji, primeren jednoj državi koja želi da pomogne siromašnijem delu stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: