Mostovi i putevi završavaju na sudu

Uprkos upravo potpisanom memorandumu između Alpine i Puteva Srbije, još uvek nema konačnog dogovora o ceni izgradnje novog mosta preko Dunava kod Beške.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.01.2012.

00:48

Default images

Direktorka Alpine Beograd Nevenka Sinđić izjavila je da je usklađena cena od oko 65 miliona evra (ugovorena cena je bila 33 miliona evra) samo polazna osnova za utvrđivanje konačne cene izgradnje koja je mnogo veća, jer je izvođač radova imao veće troškove nego što je investitor priznao.

Kada će se, kako i gde utvrditi konačna cena izgradnje, teško je dokučiti, tim pre što su u uzračunavanju pomenute sume učestvovali i predstavnici konsultantskih firmi, bankara i inženjera na bazi kilogarma i kilograma dokumentacije. Alpina kaže da će dokazivati svoje - u opciji je tražena suma od oko 100 miliona evra, a naši nisu spremni da plate izvođačeve gubitke po drugim osnovama. Priča o ceni koštanja novog beščanskog mosta podseća na nezaboravnu sagu o koncesiji Horgoš - Požega, koja još nije ni završena, ni zaboravljena. Ugovor je na međunarodnom sudu u Parizu, jer je Alpina tužila Srbiju tražeći odštetu od 71 milion evra, a onda je tužbu zamrzla. Najpre je rečeno na godinu dana, ali taj rok je davno istekao.

U spornoj koncesiji za autoput Horgoš - Požega Alpina je nekoliko puta menjala svoj odštetni zahtev, najpre su tražili 35 miliona evra, pa 17, pa 12,9 za troškove organizacije koncesije, plus 10 miliona na ime vraćanja garancija, zatim ponovo 17 miliona, a zahtev se onda utrostručio na 71 milion dolara (oko 52 miliona evra), iako po tvrdnjama nadležnih nisu obezbedili neophodna finansijska sredstva i bankarske garancije ni u redovnom, ni produženom roku.

Alpina je i tada saopštavala kako je spremna da prekine spor i izbegne arbitražu, ukoliko dođe do dogovora sa Srbijom, u opciji je bilo dodeljivanje posla na izgradnji autoputa Horgoš - Novi Sad bez tendera ili pod povoljnijim uslovima, učešće u izgradnji autoputa južno od Beograda, međutim, kako se ništa od toga nije realizovalo, koncesija je završila na sudu u Parizu, a zamrznula ju je u vreme tendera za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada.

U međuvremenu je Srbija (oktobra 2009.) pred Vrhovnim sudom u Beču dobila spor protiv konzorcijuma Alpina-Por zato što nije ispunio uslove iz Ugovora o koncesiji i početkom januara 2010. Vladi Srbije je uplaćeno 10 miliona evra na ime bankarskih garancija.

Opšti je utisak da se, uprkos brojnim telima koja se bave infrastrukturom, od resornog ministarstva, preko preduzeća Koridori Srbije, Putevi Srbije, Nacionalnog saveta za infrastrukturu, upetljavamo iz jednog problema u drugi, pa osim pomenutih imamo i poteškoće s delom putarskih firmi koje su privatizovane, pa se sada vraćaju na početno stanje. Nezadovoljni su i putari i država koji se međusobno optužuju, a ceh često plaćaju građani.

Prisetimo se tako drumske mafije, tužbe protiv bivšeg direktora Puteva Srbije, onda hapšenja vlasnika Nibens grupe, prozivki sadašnjeg direktora Puteva od resornog ministra zbog kašnjenja radova na Koridoru 10, što je kasnije izglađeno, autoput je uhvatio rokove, koji se svake godine produžuju. Da je Koridor kompletiran od Subotice preko Novog Sada do Beograda, jeste, da je izgrađen novi most kod Beške, jeste, ali i da se vuku brojni repovi zbog nesporazuma države sa izvođačem, vuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: