Grujić: Da gradimo kao nekad u SFRJ

Građevinski konzorcijum Fenisk koji okuplja 40 preduzeća iz Srbije i Slovenije, prve poslove potražiće na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 27.01.2012.

11:08

Default images

Prema rečima Branislava Grujića, predsednika „PSP-Farman" , ovaj građevinski konzorcijum okuplja oko 30.000 radnika, a promet je četiri milijarde evra.

Na taj način, kaže Grujić konzorcijum ima kapacitet da najveće i najsloženije projekte izvede od početka do kraja, dakle, od projektovanja do opremanja po sistemu „ključ u ruke“. Plan je da im se priključe i neimari iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, da se formira i širi konzorcijum po ugledu na one koji su postojali u vreme stare Jugoslavije.

Kako ističe Grujić, za početak je pažnja udruženih građevinara usmerena na treća tržišta, ali će učestvovati i na tenderima za velike projekte u regionu.

Samo na teritoriji zalivskih zemalja procena je da će u narednih pet godina investicije premašiti 700 milijardi dolara. Najveći projekti se sada izvode u zemljama koje su bogate sirovinama, a nisu razvijene.

"I to je šansa za građevinare iz našeg regiona, jer udruženi mogu da učestvuju u tim utakmicama i kvalitetnom ponudom odnesu pobedu. Ali, logično je i da u regionu grade domaće firme, a ne da poslove dobijaju kompanije iz Austrije ili Nemačke, a da onda naši neimari rade kao podizvođači" , navodi Grujić.

On dodaje da konzorcijum namerava da učestvuje i na tenderima za infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i u Sloveniji.

"Ideja je da države podrže konzorcijum u dobijanju poslova u inostranstvu, jer to je podrška izvozu, što je interes i Srbije i Slovenije. Država može da pomogne svojim diplomatskim vezama, lobiranjem, kao što to rade sve razvijene ekonomije, Engleska, Nemačka, Austrija" , objašnjava Grujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: