Abdulsad: Mesopotamija će se dići

Irački ambasador u Beogradu Falah Abdulsad kaže povodom obnove teško razrušene zemlje da je za potpuni ekonomski oporavak potrebna decenija, ali ne i više.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

00:30

Default images

Posle povlačenja američkih trupa, život sa polako vraća u Irak.

Za poslednjih 20 godina život su izgubile stotine hiljada Iračana, zemlja je potpuno uništena, a osiromašeni narod bivši režim uvukao je u vrtloge ratova i sankcija:

"Mnoge greške su počinjene. Irak je unazadilo finansiranje silnih ratova vođenih protiv suseda. Ali, budućnost obećava. Prošlogodišnji budžet Iraka prevazišao je 90 milijardi, dok se za tekuću godinu očekuje i 100 milijardi dolara", kaže ambasador. Proizvodnja Iraka dostigla je 2,7 miliona barela nafte dnevno, od čega se izvozi 2,2 miliona. Naftne rezerve Iraka su 143 milijarde barela. Očekuje se da će uskor Irak postati jedna od zemalja sa bitnim uticajem na svetskim tržištima. Ministarstvo nafte je dostavilo planove za proizvodni kapacitet od 12 miliona barela dnevno za sledećih dvadeset godina.

"To ne znači da će Irak i proizvoditi toliko barela, jer na to utiču brojni faktori (od svetskog tržišta do svetskog privrednog oporavka), ali uliva optimizam", navodi on.

Rekonstruiše se stara i gradi nova putna mreža. Gradovi se šire, a broj stanovnika rapidno raste (poslednji podaci pokazuju da Iračana ima oko 30 miliona).

"Mesopotamija će se oporaviti. I to za deceniju, ne duže. Sa prirodnim resursima, snagom i pametnim ljudima koje Irak ima, uveren sam da nas čeka svetlija budućnost. Na tlu Iraka nastale su prve civilizacije, njegovo kulturno nasleđe je neprocenjivo, a Irak je i strateški važan", objašnjava Falah Abdulsad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: