Plate nam nisu gore nego u regionu

Kada se uzme u obzir broj zaposlenih i ukupan fond isplaćenih zarada, primanja u Srbiji ne odudaraju od onih u region, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

16:35

Default images

"Kretanja zarada u Srbiji u odnosu na okruženju nisu gora kada se posmatra većina uporedivih pokazatelja", kazao je Zdravković.

Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru 2011. godine bila je 43.887 dinara, što je nominalno više za 14,4 odsto, a realno za 15,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, objavio je Republički zavod za statitisku. Zdravković je, komentarišući te podatke, naveo da je Srbija imala godišnji rast prosečnih zarada za 11,8 odsto, odnosno primanja su sa 375 evra u decembru 2010. godine porasla na 419 evra u prošloj godini.

On je naglasio da u drugim zemljama još nisu objavljeni podaci za decembar, pa su tako za Sloveniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu raspoloživi novembarski podaci, a za Hrvatsku i Makedoniji podaci o prosečnim zaradama za oktobar.

Međutim, kada se na godišnjem nivou uporede prosečne zarade dolazi se do toga da su u Bosni i Hercegovini prošlogodišnje prosečne novembarske zarade porasle za 2,4 odsto u odnosu na novembar 2010, slovenačke za 1,2 odsto, dok su zarade u Crnoj Gori opale za šest odsto.

Makedonski oktobarski podaci pokazuju da su zarade porasle za 1,4 odsto u onosu na oktobar 2010. godine, dok su u Hrvatskoj oktobarske zarade opale za jedan odsto.

"Dakle, iz ovih podataka se vidi da su zarade svuda rasle osim u Hrvatskoj i Crnoj Gori", precizirao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, kada se posmatra broj zaposlenih u preduzećima najbolje se "kotira" Crna Gora, koja je povećala broj zaposlenih na medjugodišnjem nivou za 3,5 odsto, dok su sve ostale zemlje imale pad zaposlenih.

Najveći pad imala je Makedonija od 2,5 odsto, zatim sledi Slovenija sa 2,1 odsto, Bosna i Hercegovina 1,5 odsto, Srbija je imala pad od 0,8 i Hrvatska 0,2 odsto.

"Mi smo, po broju zaposlenih u sredini, nemamo ni najveći rast, a ni najveći pad", prokomentarisao je Zdravković.

U prošloj godini, u našoj zemlji je skočio fond zarada, na 729 miliona evra, što je blisko slovenačkom fondu od 768 miliona a još uvek udaljeno od hrvatskih 826 miliona evra, precizirao je Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: