"Dobra odluka, Telekom je naš"/FOTO

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je Vlada Srbije donela tešku, ali dobru odluku da odbije neprihvatljive ponude za privatizaciju Telekoma Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

14:34

Default images

A zatim, kako je dodao, i odluku o otkupu njenih akcija, čime su stvoreni uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za građane obezbede besplatne akcije.

Srbija će i u budućnosti donositi teške i odgovorne odluke, ali će se, kao i u slučaju Telekoma, držati svojih standarda, poručio je Tadić posle svečane ceremonije prenosa akcija sa grčke kompanije OTE na Telekom, kojom je ta kompanija prešla u vlasništvo države Srbije. "Kada je reč o Telekomu, došlo je do zaokreta u donošenju odluka. To se može očekivati i u politici, ali moramo imati standarde šta ćemo raditi, a šta ne. I imamo ih u svim sferama, od Telekoma preko industrije čelika do pregovora o kosovskom pitanju i evropskih integracija", rekao je Tadić. "Samo na taj način možemo obezbediti poštovanje u Međunarodnoj zajednici i poštovanje građana Srbije", ocenio je predsednik Srbije.

On je ukazao da će smele, ali odgovorne odluke biti donošene, iako "danas niko ne može da predvidi politička i ekonomska iskušenja sa kojima će se naša zemlja suočavati", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je za 12 meseci, koliko je prošlo od trenutka od kada je postojala namera da se izvrši privatizacija Telekoma, načinjen veliki zaokret u donešenju odluka.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije donosila je odluke u skladu sa prilikama u Srbiji, regionu i svetu.

Prema njegovim rečima, kompanija Telekom Srbija ima veliki značaj ne samo za Srbiju, već i za čitav region, zbog toga što usluge u domenu telekomunikacija menjaju svakodnevnicu ljudi i stvaraju šansu za razvoj društva.

"A to je nezaobilazan činilac razvoja i samo ono društvo koje u budućnosti bude ulagalo u znanje imaće bolju startnu poziciju u trenutku kada se bude izlazilo iz ekonomske krize. Zato Vlada Srbije i Telekom imaju odgovornost za razvoj ove kompanije i zato da se za građane stvore nove mogućnosti za razvoj i realizaciju njihovih poslovnih zamisli",
Tadić je istakao da je "što jeftiniji i kvalitetniji širokopojasni internet upravo ta infrastruktura koja je potrebna građanima".

Cvetković: Svi na dobitku

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da današnjim potpisivanjem ugovora svi učesnici u tom poslu mogu biti zadovoljni jer su svi na dobitku.

Cvetković je naveo da je za Telekom Srbija ovaj posao povoljan jer je cena za otkup akcija, ako se poredi sa cenom planiranom za prodaju Telekoma Srbija na tenderu, znatno niža. Prema njegovim rečima ova transakcija omogućava Telekomu da izađe na berzu, a za Republiku Srbiju značajna je jer se otkupom akcija zaokružuje vlaništvo u toj kompaniji i neće više biti akcija sa prioritetnim pravima kao do sada.

Za građane je ovaj posao važan jer su stvoreni uslovi za besplatnu podelu akcija, rekao je premijer i dodao da je i grčki OTE na dobitku jer, u situaciji kad Grčka ima finansijske teškoće, to preduzeće dobija značajnu količinu gotovog novca koja će im pomoći u realizaciji tekućih ciljeva.

Premijer se zahvalio grčkim partnerima na dosadašnjoj saradnji ističući da je njihovo prisustvo doprinelo pozitivnim rezultatima kompanije.

Radujko: Čeka nas puno posla

Generalni direktor Telekoma Srbija naveo je da su ovim poslom otvorena vrata toj kompaniji da se posveti unapređenju poslovanja i kvalitetu usluga kao i unapređenju konkurentnosti na tržištima svih zemalja u kojima posluje.

On je naglasio da kompaniju u narednom periodu čeka puno posla, kao što su profesionalizacija menadžmenta i izlazak na berzu.

Cena po kojoj je kupljeno 20 odsto akcija od OTE-a je povoljna, rekao je on i dodao da taj posao neće koštati poreske obveznike niti budžet Srbije nijedan dinar.

On je podsetio da je od ukupne sume 320 miliona evra isplaćeno iz kredita a 60 miliona evra iz sopstvenih priliva kompanije i dodao da i posle tog zaduživanja Telekom ostaje u grupi relativno nisko zaduženih kompanija.

Radujko je napomenuo i da su banke koje su finansirale kredit to učinile bez bilo kakve garancije, što je najbolja potvrda visokog rejtinga kompanije.

U prošloj godini Telekom je ostvario više od 200 miliona evra neto profita, podsetio je Radujko i dodao da će kredit iz sredstava kompanije biti vraćen u ugovorenom roku od tri godine.
Za finansiranje otkupa akcija Telekom Srbija je uzeo kredit od 470 miliona evra, od konzorcijuma banaka. Od ukupne sume tog zajma, 320 miliona evra namenjeno je otkupu 20 odsto akcija OTE-a u korist Telekoma, a 150 miliona evra za refinansiranju postojećeg kredita Telekoma.

OTE i Telekom Srbija su u decembru 2011. godine u Atini potpisali ugovor o preuzimanju 20 odsto akcija grčke kompanije za telekomunikacije, a Upravni odbor i Skupština akcionara "Telekoma Srbija" su polovinom decembra 2011. odobrili tu transakciju.

Grckoj kompaniji OTE i Telekomu Italija 1997. godine prodato je 49 odsto akcija, za oko 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto a Grci od 20 odsto akcija, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto.

Srbija je 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra, a udeo od grckog partnera otkupice u narednom periodu za 380 miliona evra.

Pregovori sa grčkom kompanijom počeli su letos, posle neuspelog tendera za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija. Na prodaju je ponuđen ceo grčki paket uz 31 odsto kapitala u vlasništvu Srbije, i to za minimum 1,4 milijarde evra.

Kako jedini zainteresovani kupac, austrijski Telekom, nije želeo da plati više od 950 miliona, tender je proglašen neuspelim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: