Država pomogla građane sa 103 evra

Ministarstva ponekad dodeljuju državnu pomoć suprotno zakonu jer od Komisije za kontrolu državne pomoći ne traže saglasnost, rečeno u Privrednoj komori Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

13:58

Default images

Nadležno ministarstvo ima obavezu da pre nego što dodeli subvencije preduzeću, preda Komisiji predlog uredbe ili nacrt zakona na osnovu kojeg se dodeljuje pomoć, a Komisija odlučuje da li je pomoć dozvoljena i odobrava je.

Veliki broj zaključaka u postupku naknadne kontrole koje je donela Komisija ukazuje, kako je rečeno na seminaru u PKS, na propuste u tome. Komisija za kontrolu državne pomoći je održala 21 sednicu o 181predmetu državne pomoći i donela 77 zaključaka o pokretanju naknadne kontrole.

"Davaoci pomoći koji prvo dodele pomoć, a onda podnose prijavu Komisiji rizikuju da moraju da vrate pomoć", navela je Andrijana Ćurčić, načelnica Odeljenja za kontrolu državne pomoći u Ministarstvu finanasija.

Kako je rekla, ako Komisija donese odluku da pomoć nije dozvoljena, davalac mora da od preduzeća koje je primilo novac, zatraži povraćaj pomoći sa kamatama.

"Iz iskustva drugih zemalja, onda ulazimo u začarani krug koji je noćna mora i za davaoce i za primaoce pomoći", kazala je Ćurčićeva.

Prema njenim rečima, većinu prijava o državnoj pomoći podnelo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja kao najveći davalac pomoći.

U poređenju sa EU, Srbija nije dodelila visok iznos u apsolutnom iznosu, ali je učešće državne pomoći u BDP-u i dalje visoko, navodi se u Izveštaju o dodeljenoj državnoj pomoći Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: