Prva srpska fabrika LCD TV-a (FOTO)

Srpska kompanija Veg otvorila je u beogradskom naselju Železnik prvu domaću fabriku LCD i LED televizora u koju je investirano više od šest miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.01.2012.

12:16

Default images

Vlasnik i direktor Vega Jovica Đurić je rekao da fabrika trenutno radi sa 30 odsto kapaciteta i zapošljava 35 radnika, a plan je da bude zaposleno 150 ljudi.

Pun kapacitet fabričke linije omogućiće, kako je najavio, zapošljavanje 500 ljudi. Fond za razvoj Srbije podržao je tu investiciju sa 2,5 miliona evra.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao da će Vegova fabrika omogućiti zapošljavanje radnika i povećanje izvoza. Plan je, kako je istakao, da za oko dva meseca počne da radi i linija za proizvodnju klima uređaja, a do kraja godine i proizvodnja usisivača i digitalnih prijemnika.

"Imamo proizvod koji od sada nismo imali u Srbiji. Postoji i interesovanje velikih trgovinskih lanaca za distibuciju Vegovih proizvoda", kazao je Ćirić i nagalsio da je otvaranje proizvodnih pogona pravi način za borbu protiv krize i nezaposlenosti. Veg je do sada svoje proizvode sklapao u Turskoj i Kini.

Fabrika Veg u Železniku sastoji se iz dela za proizvodnju LCD-LED televizora najnovije generacije, klima uređaja kao i dela za proizvodnju plastičnih masa, sa kapacitetom od preko milion jedinica godišnje.

Kompanija Veg je od septembra 2011. godine obavljala obuku zaposlenih, testirala opremu i probnu proizvodnju u pogonu u Železniku.

U prvoj fazi radiće se montiranje LCD i LED televizora i klima uređaja, dok će u drugoj fazi početi proizvodnja plastičnih delova i lokalna nabavka matičnih ploča, ambalaže, stiropora i kablova, dok će se paneli za ekrane uvoziti do uglednih svetskih proizvodjača.

U planu je i proizvodnja usisivača, malih kućnih aparata i digitalnih prijemnika, a namera poslovodstva je da fabrika preraste u industrijski park gde će 80 odsto proizvodnje biti namenjeno izvozu.

Fabrika će pored prozvodnje aparata "veg" brenda moći da se bavi i uslužnom proizvodnjom po zahtevu klijenta.

Vegov objekat u Železniku se prostire na više od 6.000 kvadratnih metara, koncipiran je kao proizvodno-distibutivni centar i sastoji se iz proizvodnog pogona, magacinskog i carinskog skladišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: