Alpina za Bešku traži 100 mil. EUR?

Predstavnici austrijske Alpine i Puteva Srbije vodili su do poslednjeg trenutka žestoku borbu oko „prebijanja" računa za most kod Beške.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

10:19

Default images

Austrijanci su tražili ukupno 100 miliona evra, dok je srpska strana na kraju uspela da spusti cenu na 70 miliona evra, što je opet duplo više od početnog dogovora, saznaje Pres.

Dok su dve strane pregovarale, u Putevima se čak razmišljalo da Austrijancima oduzmu neke radove na starom mostu kod Beške. "Putevi Srbije, kao investitor, obećali su da će izvođačima platiti sve što su uradili. Međutim, problem je nastao jer nismo želeli da plaćamo njihove gubitke po drugim osnovama. Postojali su neki propusti prilikom sklapanja ugovora, ali to ne znači da će biti plaćeno sve što traže", tvrdi izvor iz Puteva Srbije.

Početna cena 33,7 miliona evra

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak ranije je izjavio da bi Austrijanci mogli da dobiju 30 do 40 odsto više novca od prvobitnog ugovora, što bi iznosilo oko 50 miliona evra. Međutim, on u sredu nije hteo da komentariše saznanja da će Alpini biti plaćeno 70 miliona evra, ali je otkrio da bi danas trebalo da bude objavljena konačna brojka.

"Ne želim ništa da pričam dok ne budu objavljeni konačni računi", rekao je Drobnjak.

Podsetimo da su Austrijanci 2006. godine ponudili da grade most za 33,7 miliona evra, a da im je do sada dato oko 43 miliona. Međutim, kada su radovi u oktobru prošle godine završeni, Alpina je tražila ukupno 100 miliona evra. U Vladi Srbije smatrali su da je to previsoka cifra.

"Postojala je opcija da se čak povede postupak kojim bi se utvrdilo ko je kriv za to što su kasnili radovi, što nam je bio dodatni argument u pregovorima", ističe izvor.

Troškovi su bili veći

Direktorka beogradskog predstavništva Alpine Nevenka Sinđić kaže da bi realna cifra za radove bila oko 100 miliona evra, ali da se pregovori još uvek vode.

"Toliko je iznosio naš trošak i morali smo da ispoštujemo konačni obračun. Ali pregovori još traju i ne mogu da kažem koja je konačna cena", objasnila je Nevenka Sinđić.

Na pitanje da li je tačno da je ipak dogovorena okvirna cena od oko 70 miliona evra, Sinđićeva kaže da su troškovi bili veći, ali da se „firma trudi da dobije barem minimum".
Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da Vlada Srbije nije učestvovala u pregovorima.

"Ne znam koja je cifra određena, niti šta je dogovarano. Kada budem video koji je iznos u pitanju, onda ću reći šta mislim", kratko je prokomentarisao ministar.

Radovi sa Alpinom ugovoreni su 2006. godine, gradnja je počela 2008, a most je pušten u saobraćaj u oktobru prošle godine. Na tenderu je prvobitno pobedio domaći konzorcijum na čelu sa Mostogradnjom, ali je kasnije posao dobila Alpina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: