Telekom potpuno u domaćim rukama

Telekom Srbije danas će preuzeti 20 odsto akcija grčkog OTE u toj srpskoj telekomunikacionoj kompaniji, po ceni od 380 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

00:29

Default images

Nakon te transakcije Vlada Srbije će imati 80 odsto akcija Telekoma Srbije, a ta kompanija preostalih 20 odsto.

Dokument o prenosu akcija potpisaće generalni direktor kompanije Telekom Srbija Branko Radujko i predsednik i izvršni direktor OTE-a Majkl Camas. Prenosu akcija sa OTE-a na Telekom Srbije prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Telekom Srbije je uzeo kredit od 470 miliona evra od konzorcijuma banaka, od čega je 320 miliona evra namenjeno otkupu 20 odsto akcija od grčke telekomunikacione kompanije OTE, a 150 miliona evra za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza Telekoma.

Telekom Srbije potpisao je 30. decembra 2011. sa OTE-om ugovor o otkupu 20 odsto akcija tog manjinskog partnera. Vrednost akcijskog kapitala Telekoma je na osnovu cene od 380 miliona evra za petinu akcija procenjena na 1,9 milijardi evra.

Početkom 2011. godine na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je austrijska kompanija A1 (Telekom Austrije), jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: