Domaći LCD TV jeftiniji za 10 %

Kompanija Veg će u beogradskom naselju Železnik otvoriti fabriku LCD-LED televizora i klima-uređaja, koja je ujedno jedina fabrika tog tipa u regionu.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

13:43

Default images

Kako kažu u Vegu, fabrika u Železniku zaposliće 150 radnika u prvoj fazi, a nakon povećanja proizvodnje očekuje se otvaranje oko 500 novih radnih mesta.

Kompanija Veg je u prvu domaću fabriku LCD i LED televizora i klima uređaja, koja se otvara danas, uložila više od šest miliona evra. Investiciju u novu fabriku podržao je Fond za razvoj Srbije za 2,5 miliona evra.

"Jedva čekam kada ćemo početi da radimo. Na ovoj liniji može da radi 86 ljudi koji za jednu osmočasovnu smenu mogu da izbace 800 televizora. U početku ćemo raditi u jednoj smeni, a vremenom i u tri", priča Branislav Raič, šef proizvodnje. Cena Veg televizora biće za oko 10 odsto niža od trenutnih. Fabrika Veg u Železniku sastoji se iz dela za proizvodnju LCD-LED televizora najnovije generacije, klima uređaja kao i dela za proizvodnju plastičnih masa, sa kapacitetom od preko milion jedinica godišnje.

"U početku ćemo praviti LCD televizore dimenzija od 26 do 50 inča, a u toku godine počećemo i sa izradom LED televizora. Komponente za njih nabavljamo iz Turske. U drugoj fazi pokrenućemo sopstvenu proizvodnju plastičnih delova, dok ćemo od lokalnih proizvođača nabavljati stiropor, kutije, grafičke ploče, kablove i ostale delove, pa će ovi televizori biti sto odsto srpski proizvod. Jedino što nećemo prestati da uvozimo su ekrani koje nabavljamo od Samsunga i LG-a", priča Raić.

Kompanija Veg je od septembra 2011. godine obavljala obuku zaposlenih, vršila testiranja opreme i probnu proizvodnju u pogonu u Železniku. Raić dodaje da fabrika, čiji je kapacitet milion televizora godišnje, trenutno zapošljava 35 ljudi.

"Obuka zaposlenih, testiranje opreme i probna proizvodnja počele su u septembru prošle godine. Jedan broj radnika išao je na obuku u Kinu, a potom su obuke nastavljene ovde u prisustvu kineskih inženjera, sa kojima smo zajedno sklapali pogon. Do sada smo probno sklopili 1.100 televizora, koji su već završili u prodaji. Kineski inženjeri bili su oduševljeni kako smo ih napravili", priča on.

U prva dva tri meseca fabrika će sklapati oko 5.000 televizora mesečno, ali će se proizvodnja povećavati kao i broj zaposlenih kojih u prvoj fazi treba da bude 150.

U kompaniji su naveli da se "veg" proizvodi već prodaju Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Sa početkom domaće proizvodnje, istakli su, očekuje se lakši prodor i na ostala tržišta, najpre Rusije, Belorusije i ostalih zemalja sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: