Srbija će rešiti problem sa MMF-om

Produžetak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za Srbiju je veoma bitan, tvrde domaći ekonomisti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

16:49

Default images

Oni navodi da stoga treba očekivati realizaciju ranije dogovorenog aranžmana o predstrožnosti.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec je uveren da će država dodatnim argumentima pojasniti razloge za svaku pojedinačnu stavku na koju je MMF stavio primedbu, te da će se nakon toga usaglasiti.

Bajec je ponovio da odlaganje potvrde prve revizije aranžmana iz predostrožnosti između Srbije i MMF, o čemu je Fond zvanično saopštio ranije ovog meseca, ne znači i prekid tog sporazuma. Podsetimo, MMF smatra da su neki investicioni projekti, bilo da ih direktno finansira država ili da daje garanciju za njih, dosta veliki i da mogu ugroziti ciljeve visine javnog duga i fiskalnog deficita.

Fiskalni deficit za ovu godinu dogovoren je u visini od 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zakonski određen maksimum zaduživanja države na 45 posto BDP-a, podsetio je Bajec i dodao da predstavnici Fonda nemaju nikakvih primedbi u vezi sa pitanjima koja se odnose na plate u javnom sektoru, penzije, izdavanja za socijalne potrebe.

Primedbe se odnose na neka pitanja kao što je dokapitalizacija Komercijalne banke, koja je, inače, predviđena tek krajem ove godine, a kojom se obezbeđuje da država ostane većinski vlasnik te banke. Bajec je izrazio očekivanje da će se sva ta pitanja razjasniti i da će posle toga MMF dati pozitivnu ocenu "jer jednostavno to nisu stvari koje se odnose na neku nepotrebnu potrošnju, već je reč o investicijama".

On je ponovio i da ne sme da se desi da bude probijena zakonski postavljena granica javnog duga jer onda nezavisno od MMF-a država po zakonu mora odmah da primenjuje mere da vrati javni dug u granice od 45 odsto BDP-a.

Aranžman koji je Srbiji Bord izvršnih direktora MMF odobrio 29. septembra minule godine, u vrednosti od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: