Nema nam rasta standarda pre 2015.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da građani Srbije ne mogu da računaju na rast standarda pre 2015. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

16:00

Default images

"Ova godina je po meni potpuno već određena. Ona će biti ista kao 2011, ako ne i malo gora jer, kao što sam rekao, nemamo neki Maksi da prodamo. Na rast standarda možemo da računamo tek u drugom petogodištu. Možda 2015. godine", kazao je on.

Stamenković je kazao i da će prema onome kako stvari sada stoje, Srbija imati smanjenje broja zaposlenih i u 2012. a verovatno i u 2013. godini.

"Tek od 2014, u nekim najboljim uslovima, zaposlenost može da počne da raste, ali se onaj broj od 400.000 novih radnih mesta do 2020. više nego prepolovljuje", istakao je on.

Stamenković je kazao da i deca u Srbiji vide koliko se izbegavaju reforme i da bi prvo što bi nova vlada trebalo da uradi je da napravi rebalans budžeta i dovede ga u realne okvire.

"To, između ostalog, znači da mora da se pojača prihodna strana budžeta, odnosno da porez na dodatu vrednost (PDV) mora da se digne", naglasio je Stamenović, koji je i jedan od autora časopisa Makroekonomske analize i trendovi i saradnik Ekonomskog instituta.
Stamenković je ocenio i da će Srbiji nedostajati oko dve i po milijarde evra u naredne tri godine jer će iznosi za otplatu dugovanja biti veći od priliva dugoročnih kredita.

Kako je naveo, zahvaljujući milijardi dolara koje smo dobili prodajom državnih obveznica ove godine verovatno neće biti problema sa otplatom duga, ali već za narednu godinu to ne može da se kaže.

"Rupa" u finansijskom bilansu, koja će nastati jer će priliv dugoročnih kredita biti manji od odliva za vraćanje dospelih zajmova, ocenio je Stameković, mogla bi da se popuni ako bismo imali godišnji priliv stranih direktnih investicija od pet odsto BDP-a, odnosno oko 1,5 milijardi evra godišnje, što je neizvesno.

"Ako nema tog priliva onda to mora da se nadoknađuje iz deviznih rezervi. To može bez velikih problema da se radi u 2012, već u 2013. i 2014. bi morale da se troše devizne rezerve, a to stvara nove rizike", kazao je Stamenković za Novi magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: