Zahtevi za restituciju od 1. marta

Zahtevi za restituciju moći će da se podnesu od 1. marta, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a javni poziv će biti upućen 6. februara.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

11:24

Default images

"Rok za dostavljanje zahteva je dve godine. Očekujemo da će biti podneto oko 150.000 zahteva koji će se predavati na šaleterima 150 pošta u Srbiji", rekao je Sekulić.

Agencija za restituciji će, kako je istakao, u narednih mesec dana obezbediti uslove za čuvanje dokumentacije koju će građani dostavljati uz zahteve za restituciji, kao prostor za rad ljudi koji će obrađivati zahteve. Sekulić ne očekuje da će biti gužve u poštama prilikom predaje zahteva, ali ističe da ako bude potrebno biće povećan broj šaltera na kojima će se predavati zahtevi.

Podnosilac zahtev treba da dostavi dokumentaciju kojom dokazuje pravnu vezu sa bivšim vlasnikom, kao i o oduzetoj imovini. U prikupljanju dokaza o vlasništvu, kako je naglasio Sekulić, obavezne su da učestvuju sve državne institucije.

Agencija će, prema njegovim rečima, nastojati da o zahtevima odlučuje u što kraćam roku, kako bi prva rešenja o obeštećenju bila doneta za šest od sedam meseci.

Sekulić je dodao da još nije precizirano ko će raditi procenu imovine koju potražuju bivši vlasnici. Agencija će imati svoje stručne timove koji će moći da rade taj posao, a verovatno će im u tome morati da pomažu i stručnjaci koji će po potrebi biti angažovani.

Građani će imati pravo da se na rešenje Agencije za restituciju žale Ministarstvu finansija, kao i na sudsku zaštitu, a tužbe će podnositi Upravnom sudu. Državne interese će zastupati Javno pravobranilaštvo, koje će biti jedna od stranaka u postupku rešavanja zahteva za restituciju.

"Procenjujemo da će se prva rešenja o naturalnoj restituciji odnositi na zahteve kojima se potražuje poslovni prostor. Do kraja godine počeće i finansijsko obeštećenje isplatama akontacija u vrednosti 10 odsto od potraživane imovine, odnosno maksimalno 10.000 evra", kazao je Sekulić.

Država će krajem 2014. godine emitovati obveznice za novčano obeštećenje bivših vlasnika kojima bude pozitivno rešen zahtev za restituciju. Za tu namenu previdjeno je 200 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra, a obveznice će biti isplaćivane u roku od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: