Banke spremne za stambene kredite

Promenom uslova za odobravanje stambenih kredita, sve je više građana koji se kod banaka raspituju o uslovima.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 25.01.2012.

10:50

Default images

Iako će novi uslovi stupiti na snagu tek u februaru, pojedini klijenti su već počeli da sakupljaju dokumentaciju.

Direktor glavne filijale AIK banke za Vojvodinu, Slobodan Racić kaže da je potražnja mala jer su cene stanova pale, ali i da je strah od toga šta će biti sa evrom može biti jedan od razloga. Iz tih razloga, navodi Racić, klijenti su spremniji da ušteđevinu plasiraju u učešće.

Sa strane banaka, stambeni krediti su prilično sigurni. U svim zajmovima koji su odobreni građanima, u 2011. više od 60 dana s redovnim izmirivanjem obaveza kasni se u 3,7 odsto slučajeva.

Kod stambenih kredita kašnjenje je daleko manje – iznosilo je 1,3 odsto. Od ukupno odobrenih 85.676 stambenih zajmova aktivirana je tek 271 hipoteka, pokazuju podaci Kreditnog biroa Srbije.

U Kredi agrikol banci takođe smatraju da će manji strogi uslovi biti pomoć i kod subvencionisanih kredita i kod onih osiguranih kod Korporacije.

„Ne očekujemo bum, ali će interesovanje biti veće nego do sada pa ćemo odobriti i više kredita” , kaže direktor sektora za marketing i komunikacije u Kredi agrikol banci Raško Tomašević.

Prosečan stambeni kredit kod nas je imeđu 33.000 i 35 000 evra. To daje ratu od oko 170 evra mesečno. Da bi se takav zajam na rok od nekoliko decenija mogao redovno servisirati potrebna je plata od bar 40.000 dinara. Sa sumom nižom od toga klijentima se preporučuje da ne ulaze u ove aranžmane, bez obzira na to što pravila zaduživanja koja se primenjuju od letos to dozvoljavaju” , kaže Tomašević.

U Erste banci takođe smatraju da će nove mere delovati podsticajno, ali i ne očekuju da će tražnja znatnije da poraste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: